Lorge -cereale -reine -du -whisky -sir -edwards -page1

Den ultimata whiskyguiden

Blir du också alldeles snurrig av alla olika whiskysorter som single malt, blended och bourbon? Har du noll koll på vad som egentligen är skillnaden på en single malt whisky för tusen kronor och en flaska Jack Daniel's? Lugn, vi är här för att guida dig genom det svajande whiskyfältet.

Få drycker har så förvirrande många tilltalsnamn som whisky. En del stavar med ett e, som whiskey (amerikaner och irländare), medan det som många anser vara den ursprungliga whiskyn, som kommer från Skottland, stavas utan ett e innan y och är naturligtvis gjord på en endaste maltsort, vilket gör den till en single malt whisky. 

Vill man förkovra sig i den lingvistiska bakgrunden går det snabbt upp för en att whisky betyder, genom olika översättningar, livets vatten. Drycken har varit omåttligt populär, i alla former, från Systembolagets ekonomiskt förlåtande storsäljare Lord Calvert, till dyrare varianter som rökiga Laphroaig eller Old Pulteney Vintage 1989. Den sistnämnda utsågs nyligen till världens bästa single malt vid World Whiskies Awards. 

Vanligtvis innehåller whisky spannmål, vatten och jäst och har en hel del gemensamt med bryggprocessen för öl. Den stora skillnaden är att whisky destilleras. Valet av spannmål påverkar inte helt oväntat smaken, där de vanligaste sädeslagen är majs, vete, råg, havre och ris. Det gör att en whisky kan smaka väldigt annorlunda beroende vilket land den är gjord i, även om det i grunden är samma spannmål. Något som däremot alltid är gemensamt för alla typer av whisky är att den tas fram genom att använda sig av spannmål, destillation och lagring på träfat.

Destillerad alkohol omtalades på latin som aqua vitae, livets vatten. Den äldsta destillationen som man säkert kan säga faktiskt skedde är från det första århundradet e.Kr och genomfördes av greker i Alexandria. Däremot var det inte sprit som destillerades; medeltidens araber tog tekniken från grekerna och förde den vidare. Det var inte förrän på 1200-talet som man i Italien använde den då över tusen år gamla tekniken för destillation för att destillera alkohol genom att göra vin. 

På 1400-talet kom tekniken till Skottland och Irland, där man destillerade alkohol och använde den i medicinskt syfte. De tidigaste omskrivningarna av whiskey på Irland dateras till 1600-talet, där det beskrivs ha inmundigats av en slags häradshövding år 1405. Sedan man började destillera whiskey på Irland och whisky på Skottland har drycken stött på otaliga skatte- och förbudshinder; 1725 klubbades English Malt Tax igenom och de flesta av Skottlands destillerier stängdes antingen ned, eller hölls igång av illegala undergrounddestillerare. Whiskyn kom att kallas moonshine för att de få som fortfarande tillverkade whisky var tvungna att göra det undangömda, inte sällan nattetid. 

Vid den här tiden användes whiskey länge som valuta under den amerikanska revolutionen. Det var också enklare att göra majsen till whiskey; just för att bönderna enklare kunde transportera det till marknaderna. Även här satte skatteregleringar käppar i hjulet för alla whiskeyälskare, som kulminerade i det stora whiskeyupproret 1791.

Betydligt senare, under förbudstiden i USA, var whiskey den enda alkoholhaltiga dryck som gick att få tag i. Din doktor kunde skriva ett recept och du fick med det köpa whiskey genom apoteken. Apotekskedjan Walgreens växte under den här tiden — 1920 till 1933 — från kring 20 butiker till nästan 400. 

Idag säljs och tillverkas whisky över i stort sett hela världen, men det är fortfarande Skottland, Irland och USA som är mest inflytelserika. 

WHISKYSORTER

Single malt whiskey

För att en whisky ska få kallas single malt måste den komma från ett endaste destilleri och vara gjord på ett endaste mältat korn. Däremot kan en single malt whisky komma från flera olika lagringstunnor, såvida den inte omnämns som en single cask whisky. På det sättet kan ett destilleris särskilda smak uppnås.

Blended malt whisky

Icke att förvirra med blended whisky, så är blended malt whisky enblandning av single malt whiskys från flera olika destillerier. Står det pure malt eller bara malt på flaskan handlar det ofta om en blended malt whisky. 

Blended whisky

Den här typen kan bestå av en blandning av flera olika whiskysorter, ofta i syfte att få till en smak som ligger i linje med det aktuella whiskymärket. 

Cask strength

Whisky som hanterats på det sättet är ofta outspädd, eller ytterst lite utspädd, med vatten och är ofta väldigt fina och exklusiva whiskysorter. Cask strength betyder att man låter whiskyn vara lika stark som när den mognar på fat, vilket oftast är runt 60-65%. Normalt ligger en whisky på runt 40%. 

Single cask (eller single barrel)

En whisky som kommer från ett endaste fat. Brukar kunna kännas igen genom att ett lagringsfat porträtterats på etiketten och även innehar numret på aktuellt fat. Smaken kan naturligtvis variera väldigt mycket mellan dessa, då de är svåra att få samma smak på när man inte har andra sorter från andra tunnor eller destillerier att arbeta med. 

AMERIKANSK WHISKEY

Vissa menar att den amerikanska motsvarigheten inte bör kallas whiskey, utan dras slött över en kam och refereras till som bourbon. I Nordamerika är procentantalet av innehållet mer i fokus och whiskeyn görs på den fermenterade mäsken av olika sädesslag. Också gemensamt för följande whiskeysorter (förutom en) är att de får inte lagras till mer än 80% alkoholhalt. 

Bourbon whiskey 

Amerikansk whiskey som görs på mäsk som måste bestå av minst 51% majs.

Corn whiskey

Hos corn whiskey måste mäsken bestå av minst 80% majs för att kallas corn whiskey. Brukar inte särskilt ofta lagras och säljs därför som en laglig variant av det amerikanska moonshine.

Malt whiskey

Mäsken måste hos malt whiskey bestå av minst 51% mältat korn.

Rye whiskey

Mäsken måste innehålla åtminstone 51% råg. 

Rye malt whiskey

Här måste mäsken bestå av minst 51% mältad råg.

Wheat whiskey

Slutligen måste mäsken till wheat whiskey inte helt oväntat bestå av 51% vete.

Straight whiskey

Alla ovan nämnda whiskeysorter tilldelas prefixet straight om de lagras på fat i två år eller mer. 

Blended whiskey

Här kan olika straight whiskeys bland med NGS, neutral grain spirits. En blended whiskey får också innehålla olika smaksättningar och färgämnen, till skillnad från alla andra amerikanska whiskeysorter som endast får ha vatten som tillsats efter lagringen. 

Light whiskey

Namnet till trots måste alkoholhalten överstiga 80% och den måste lagras på icke-förkolnade ekfat som aldrig tidigare använts. 

Spirit whiskey

En blandning av olika neutrala spritsorter, som till minst 5% måste bestå av någon av de vanliga whiskeysorterna. 

Tennessee whiskey

Kanske den mest kända amerikanska whiskeyn, Jack Daniel’s, kommer från Tennesse. Unikt för den whiskyn och andra från Tennesse är att de använder Lincoln County Process, där man filtrerar drycken genom kol. 

SVENSK WHISKY

I Sverige började whisky produceras 1955 av märket Skeppets whisky, som tyvärr inte finns längre då de sålde sin sista flaska 1971. Inte förrän Mackmyra grundades 1999 hade Sverige en lika stor spelare på whiskymarknaden, men Mackmyra har verkligen suttit svensk whisky på kartan. De vann bland annat European Whisky of the Year på Jim Murray’s 2011 Whisky Bible, samt Best European Spirits Producer på 2012 års upplaga av International Wine & Spirits Competition (IWSC).

 


Fakta whisky

Tros ha tillverkats i Skottland och Irland sedan 1400-talet, medan destilleringstekniken är nästan tvåtusen år gammal. 

 

Avnjuts oftast ren. Ibland även med någon tesked vatten, eller i vissa fall med is (även om det ogillas av puritaner). 

 

Största producenterna är Skottland, Irland och USA, även om den allmänna uppfattningen är att "riktig" whisky kommer från Skottland. Den typen av whisky kallas Scotch. 


Macmyra _Midvinter _storSvenska whiskytillverkaren Mackyras prisbelönta single malt.
HemingwayFörfattaren Ernest Hemingway var glad i många sorters sprit, däribland whisky. Här med sin skrivmaskin och en pinne.
Hunter1Hunter S. Thompson hade ett rykte om sig att vara riktigt glad i flaskan och andra berusningsmedel. Favoritwhiskyn var skotska Chivas Regal. 
Jack -daniels --1Den mest kända Tennessee-whiskeyn är Jack Daniel's, som filtrerats genom kol.
Rubrique _43Sädesslag som används vid tillverkningen av whisky.
Old -Pulteney -1989 Old Pulteney Vintage 1989 utsågs nyligen till världens bästa single malt whisky.
Bulleit -bourbon -heroBulleit Bourbon har ovanligt hög halt av råg och kommer ur Kentucky Straight Bourbon-traditionen.
Bottle -Shots -064Det 200-åriga destilleriet Laphroaig gör single malt whisky av högsta kvalitet, som karaktäriseras av sin kraftigt rökiga smak och arom.
WhischkWhiskyfat från Bowmore-destilleriet på lagring.