Pirellis oretuscherade kalender

För andra året i rad har den italienska däcktillverkaren valt att använda sig av helt oretuscherade bilder i sin kalender.

Pirelli släpper varje år en mycket välkänd kalender, oftast full med lättklädda kvinnor i pin-up-aktiga poser. Kalendern har fått en smärre legendarisk status, men för andra året i rad har man alltså valt att inte bara använda sig av oretuscherade bilder, motiven består av enbart Hollywood-skådisar.

Sent i november avlönade Pirelli att bland andra Jessica Chastain, Lupita Nyong’o, Uma Thurman och Julianne Moore skulle finnas med i kalendern. Helen Mirren, som själv också medverkar, menade att de porträtteras på ett enkelt, humant och äkta sätt. 

– Det är farligt, vi är vana vid så spektakulära fotografier tagna i andlöst vackra omgivningar med perfekt ljus och en airbrush-funktion ständigt tillgänglig. Nu går vi ifrån det. Våra ögon behöver bli återutbildade; vi är vana vid digitalt förbättrade bilder, låt oss gå tillbaka till mänsklighetens enkla sanning, menade Mirren. 

 


Fakta Pirelli

Italiensk däcktillverkare som grundades 1872 av Giovanni Battista Pirelli. 

 

Den årliga kalendern ges ut av företagets brittiska filial, och har gjorts så sedan 1963. Ges oftast som gåva till Pirelli-kunder och kändisar. Upplagan är begränsad. 

 

Åren 1975 till 1983 gavs ingen kalender ut på grund av ekonomiska problem.