AAFVerk av Snöfrid Calderborg (t.v.) och Emma Weinerhall (t.h.).

Affordable Art Fair är tillbaka

En av årets största konsthändelser står runt hörnet. Mässgeneral Emma Weinerhall berättar om höstens nyheter och delar med sig av smarta tips.

Vad är nytt för i år?
– Nytt för i år är att vi har vuxit ur de gamla lokalerna och kommer flytta till nya, större sådana i Nacka Strand. Det innebär att vi har mer plats för spexiga aktiviteter, bland annat en inredd lounge vi tagit fram tillsammans med Absolut Art där man kommer få möjlighet att testhänga konstverk i en mer hemlik miljö. Vi har också en föreläsningsserie i samarbete med Nationalmuseum, en Konst-Cava-Korv-bar och mycket mer.
Vilka konstnärer ska man hålla utkik efter under årets mässa?
– Jag är väldigt spänd på att se årets Recent Graduates, en utställning vi har varje år med utvalda konstnärer från landets konsthögskolor. Den cureras av Malin Sköld och Pia Rystadius. Framförallt ser jag fram emot att se Daniel Fleurs verk som jag hittills bara sett på bild och blivit väldigt intresserad av. Snöfrid Calderborg är en annan konstnär vars verk ska bli väldigt spännande att möta!
Om man vill göra ett klipp inför framtiden – vad ska man satsa på?
– Jag tror att Recent Graduates är det starkaste kortet om man hoppas på framtida värdeökningar, men som precis med allt annat finns det ju inga säkra investeringar. Att köpa konst med ett finansiellt mål är inget jag rekommenderar. Köper du något du själv gillar är det dock alltid en bra investering! Vill du ändå ge dig in på den banan så gäller det att satsa på extremt bra tekniskt kunnande, vilken intention konstnären har med verket samt hur unikt personens konstnärsskap är. Och det är ju lättare sagt än gjort.
Berätta om hur Eva Röse och Unicef är inblandade i år?
– Tillsammans med Unicef har vi tagit fram fyra fine art-printar med fotografier tagna av Dan Lepp under en resa Eva Röse gjorde med Unicef 2015. Intäkterna som kommer in från dessa går oavkortat till Unicefs arbete. Vad som gör verken så starka är att de togs 40 dagar innan jordbävningen som drabbade regionen 2015.
AAF2016Den 13-16 oktober tar Affordable Art Fair över Nacka Strandsmässan.

Daniel Fleur . Med Va ¨xter 4Konstverk av Daniel Fleur.

UnicefTill förmån för Unicef. 

Fakta

Affordable Art Fair tar plats i Nacka Strandsmässans fabrikslokaler mellan den 13-16 oktober.

Läs mer på affordableartfair.com/stockholm.