PabloPablo Escobar (Wagner Moura). (Netflix)

Netflixhösten 2016

Även om den svenska versionen av streamingtjänsten ibland lämnar en del att önska på filmfronten, kan ingen ta ifrån Netflix deras egenproducerade serier. Här följer ett axplock av höstens mest intressanta alster.

SEPTEMBER

Narcos
Säsong 2
När den första säsongen blev tillgänglig på Netflix i fjol kunde man knappt gå nedför gatan utan att någon rev tag i en och skakade en våldsamt, medan mentalsjuk person i fråga ivrigt undrade om man sett Narcos ännu. Många hyllade den som genialisk och bland det bästa som gjorts. Narcos är en intressant och påkostad serie om knarkkungen Pablo Escobar. Andra säsongens samtliga avsnitt finns på Netflix från och med den 2 september. 

The White Helmets
Dokumentär
The White Helmets följer tre frivilligarbetare i Aleppo, Syrien och Turkiet i början av 2016 som försöker hjälpa civila påverkade av kriget, samtidigt som de oroar sig för sina egna anhöriga. Dokumentären är regisserad av Oscarsnominerade Orlando von Einsiedel. Tillgänglig på Netflix från den 16 september.

Easy
Säsong 1
Regissören Joe Swanberg har gjort Easy, en antologiserie som utspelar sig i Chicago och följer olika karaktärer som tacklar ämnen som kärlek, sex och kultur. Den åtta avsnitt långa serien har en ganska imponerande rollista, där blad andra Orlando Bloom, Malin Åkerman, Jake Johnson, Dave Franco, Hannibal Buress och Emily Ratajkowski medverkar. På Netflix från den 22 september.

Audrie & Daisy
Dokumentär
Två unga kvinnor upptäcker att de blivit filmade medan de utnyttjats sexuellt. Dokumentären utforskar vad som händer med familj, vänner och skolgången när en sådan händelse kommer ut; dokumentären premiärvisades på årets upplaga av Sundance Film Festival, och försöker spegla social medier-eran, där mobbning tagits in i offrens hem som tidigare varit en trygg plats. Finns på Netflix från den 23 september.

Amanda Knox
Dokumentär
Amanda Knox satt fyra år i fängelse för ett brott som ingen riktigt är säker på om hon begått eller inte. Under sin studietid i Italien blev hennes rumskamrat brutalt mördad, och Knox fick skulden. I den här dokumentären försöker filmskaparna Rod Blackhurst och Brian McGinn utforska fallet. En ny Making a Murderer, månne? På Netflix från den 30 september. 

Marvel’s Luke Cage
Säsong 1
Netflix har radat upp trailer efter trailer som visar en stenhård Luke Cage i vad som förmodligen är, efter Narcos andra säsong, Netflix mest efterlängtade serie i höst. Luke Cage har efter ett misslyckat experiment fått extrem styrka och en ogenomtränglig hud. Serien utspelar sig i Harlem, i samma universum som Netflix andra serier Jessica Jones och Daredevil, och möjligheten för gästspel i varandras serier gör Luke Cage till ett spännande tillskott i Netflix egna Marvel-universum. På Netflix från den 30 september. 

 

OKTOBER

The 13th
Dokumentär
Titeln på dokumentären anspelar på det trettonde tillägget i den amerikanska konstitutionen, som rör förbjudandet av all typ av slaveri eller tvångsarbete inom USA: “Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States.” Ava DuVernay porträtterar kriminalitet och fängelseindustrin genom arkivbilder och intervjuer med ex-fångar i den historiska dokumentären ”The 13th”. Tillgänglig från den 7 oktober. 

Mascots
Säsong 1
En komedi om en till synes ointressant bransch: sportmaskotar. I den tävlingsinriktade världen har alla maskotar ett gemensamt mål: att vinna priset The Gold Fluffy. Medverkande gör bland andra Jane Lynch, Parker Posey, Ed Begley, Jr. och Jennifer Coolidge. Finns på Netflix från den 13 oktober.  

Haters Back Off
Säsong 1
Serien kretsar kring Miranda Sings, som själv tror att hon är född att bli en stjärna men i själva verket är uppblåst, självsäker och framförallt talanglös. På Netflix från den 14 oktober. 

Black Mirror
Säsong 3
Antologiserie om den moderna världen och dess påverkan på människan. Teknologin har format om våra liv totalt; allt är styrt av touchskärmar, monitorer, laptops, läsplattor och smartphones. Black Mirrors ambition är att ge oss en bild av vår egen samtid, och hur den påverkar oss på grundläggande plan. På Netflix från den 21 oktober.  

Into the Inferno
Dokumentär
Med sin dokumentär Grizzly Man gjorde Werner Herzog ett starkt avtryck, och nya Into the Inferno kan ha samma potential. Herzog har tillsammans med vulkanologen Clive Oppenheimer gett sig ut på ett äventyr över hela jordklotet, där de besöker vulkaner i Indonesien, Etiopien, Island och Nordkorea. Tillsammans försöker de ta reda på mer om relationen mellan människor och Moder Naturs största och imponerande krafter. På Netflix från den 28 oktober.

 

NOVEMBER

The Crown
Säsong 1
The Crown kretsar kring Buckingham Palace och 10 Downing Street, två av världens förmodligen mest kända adresser. Serien är Netflix dyraste någonsin och följer Queen Elisabeth II från hennes bröllop 1947 fram till nutid, med fokus på större händelser som format samtiden och det brittiska styret. På Netflix från den 4 november.

The Ivory Game
Dokumentär
Oscarsbelönade regissören Richard Ladkani ligger bakom The Ivory Game, dokumentären som djupdyker in i den illegala elfenbenshandeln. Under 16 månader har man spelat in The Ivory Game som bland annat porträtterar aktivister undercover och chefer för underrättelsetjänster, samtidigt som man följer med tjuvjägare på jakt efter ”det vita guldet”, som gör att den afrikanska elefanten befinner sig farligt nära utrotning på grund av den illegala elfenbenshandeln. På Netflix från den 4 november.  

Gilmore Girls: A Year In The Life
Den ikoniska serien återvänder, den här gången till Netflix. Singelmamman (Lauren Graham) och dottern (Alexis Bledel) återvänder båda två. Även om mycket lär ha hänt sen sist är förhoppningen hos fansen att samma känsla som gjorde serien så populär från början finns kvar. Den här gången får vi en miniserie bestående av fyra avsnitt där varje avsnitt representerar en årstid. På Netflix från den 25 november.

 

DECEMBER

Captive
Dokumentär
Netflix satsar definitivt på dokumentärer sedan den fenomenala succén Making a Murderer; Captive tacklar ämnet kidnappning och går igenom alla från förhandlare, offren, deras familjer, kidnapparna själva och hur själva förhandlingarna faktiskt går till i riktiga gisslandraman. Finns på Netflix från den 9 december.

 

 

 


Fakta Netflix Originals

Streamingjättens första originalserie, House of Cards, hade premiär den 1 febrari 2013.

 

Man har även fortsatt serier skapade av andra bolag, till exempel Arrested Development, The Killing och Longmire.

 Black -Mirror -Ep -2-17

Black Mirror.Audrie -and -daisy -sundance -2016-3Audrie & Daisy.

Gilmore -girls -poster -picGilmore Girls: A Year In The Life.

Hero -for -hire -luke -cage -smashes -all -in -netflix -s -first -trailer -unveiled -at -comic -con -lu -1068165Marvel's Luke Cage.

Ivory _03Ivory.

Large _867f 7e 4c 3139f 492a 942ba 3c 6218ad 32-infernoInto the Inferno.

MASCOTSMascots.

Narcos _203_00873r1Narcos.

Netflix -amandaknoxAmanda Knox.

Netflix -easy -picEasy.

NetflixxCaptive.

The -crown -netflixThe Crown.

The -white -helmets -e 1472944773927The White Helmets.

The 13th -1200x 520The 13th.