Maxresdefault

De ultimata Halloweenfilmerna

Vilken film associerar du mest med högtiden Halloween? Vi listar de filmer som enligt oss peakar mot slutet av oktober, och Halloween-känslan är som allra starkast.

Trots att vi i Sverige har en ganska ambivalent inställning till Halloween, eller Alla Helgons Dag, som det heter på vår breddgrad, firas det alltid på ett eller annat sätt. Många gör det genom att respektera de döda, vilket allt egentligen handlar om; att besöka landets kyrkogårdar för att tända ljus och dröja kvar en stund för att tänka på de som inte finns längre. En mysig stund på en plats som normalt sett kan uppfattas som obehaglig efter mörkrets inbrott, men som vid den här tiden på året blir ganska trivsam, med alla ljus tända och utspridda. Andra väljer att vältra sig i filmer som framkallar känslan av mörker, kallt och ruggigt väder eller ren och skär skräck. Vi har därför satt ihop en lista på de filmer som enligt oss har en extra stark Halloween-aura över sig. 

 

Scream (1996)
Regissören Wes Cravens revolutionerade skräckfilm, som sporadiskt dök ned med humoristiska inslag, blev en omedelbar klassiker när den kom 1996. Dess uppföljare har även de fått i stort sett likadan status, även om den första och i viss mån den andra håller helt egen klass. Naturligtvis fick filmerna extra hjälp i och med den omåttligt populära skräckparodin Scary Movie (2000), som skämtade kors och tvärs med Scream-franchisen, som i sin tur också hade sina gliringar mot andra skräckfilmer, och då särskilt den första filmen från 1996. Masken som mördaren bär i filmen är också antagligen den vanligaste och mest uttjatade Halloween-utklädnaden.

Handlingen kretsar kring Sidney Prescott och hennes vänner, som går på high school i den fiktiva staden Woodsboro i Kalifornien. En mördare i vit spökmask går lös och när Sidneys klasskamrat Casey blir mördad tillsammans med sin pojkvän Steve växer en känsla hos Sidney, vars mamma blivit mördad ett år tidigare, att mördaren är särskilt intresserad av henne då personer i hennes närhet mördas en efter en 

Trots att Scream kanske inte är världshistoriens läskigaste film har den blivit kultförklarad med åren och håller fortfarande, trots ganska billiga jump scares. 

 

The Nightmare Before Christmas (1993)
Även fast titeln anspelar på en helt annan högtid är The Nightmare Before Christmas definitivt en Halloween-kompatibel film, som vid närmare titt faktiskt behandlar högtiden som firas när oktober blir november. 

Handlingen kretsar kring Jack Skellington, som är Pumpkin King av Halloween Town. Staden ägnar hela året åt att förbereda sin högtid, medan Jack Skellington tröttnat och vill göra något annat. Han finner plötsligt sig själv i Christmas Town (i den här världen verkar alla städer, eller byar, vara ansvariga för varsin högtid) och fattar det briljanta beslutet att kidnappa Tomten. Något som inte faller sig väl ut.  

Filmen är gjord av Tim Burton som, trots att han de senaste åren pumpat ut den mer eller mindre intetsägande filmen efter den andra, är en mycket respekterad regissör som gillar att integrera animation med verkliga skådespelare. The Nightmare Before Christmas är däremot helt gjord med stop-motion-teknik, och är faktiskt bitvis ganska obehaglig. Även fast det är en blandning av både Halloween- och julfilm passar den definitivt till den förstnämnda högtidens kvällsmys.

 

Beetlejuice (1988)
Ah, Beetlejuice! Kanske en av de knäppaste filmer som gjordes under 80-talet, med den oförskämt talangfulla och eklektiska skådespelaren Michael Keaton i huvudrollen. Även här stod Tim Burton för regin; Keaton och Burton skulle komma att samarbeta återigen när Keaton axlade rollen som Batman i filmerna Batman (1989) och Batman Returns (1992).

När ett ungt par dör (spelade av Alec Baldwin och Geena Davis) döms de att spöka i sitt eget hus i 125 år, utan möjlighet att lämna fastigheten. En vålnad (Michael Keaton) från Netherworld (någon slags dödsrike) dyker upp och kallar sig Betelgeuse. Paret försöker skrämma bort den nya familjen som flyttar in i huset, men lyckas inte speciellt bra eftersom de nya husägarna inte kan se spökena. Därför kallar paret in Betelgeuse, en numera frilansande exorcist av levande andar. 

Bästa anekdoten från den här filmen är förmodligen hur Michael Keaton valde att axla rollen. Enligt Keaton själv menade Burton att Betelgeuse är en karaktär som har, ”lived in every time period but no time period.” Efter det valde Keaton att ge Betelgeuse en tokig frisyr, överdriven make-up och stora tänder. Första dagen ska hela filmcrewet ha mässat: ”Juice, Juice, Juice”, vilket gav Keaton extra självförtroende till att improvisera extra mycket under filminspelningen. 

 

Halloween (1978)
Filmen Halloween har inte bara gått och blivit en framgångsrik franchise, utan är också en av de mest inkomstbringande independentfilmer någonsin. Den ursprungliga budgeten låg på runt $300,000 och hos box office drog filmen in runt $47 miljoner, som med dagens valutakurs motsvarar över $150 miljoner. 

I den fiktiva staden Haddonfield, Illinois mördar den numer kultförklarade Michael Myers sin syster vid sex års ålder. Han döms till sluten psykiatrisk vård, och 15 år senare rymmer han och återvänder till Haddonfield, med den inte helt oväntade intentionen att mörda igen. 

När filmen hade rundat av sin första inspelningsdag var Jamie Lee Curtis så besviken på sin egen rollprestation att hon var säker på att John Carpenter skulle sparka henne. Tvärtom ringde Carpenter upp henne och lät meddela att hennes insats var precis vad han ville ha. Carpenter har också sagt att anställningen av Curtis var den högsta hyllningen till Alfred Hitchcock, som hade gett hennes mor, Janet Leigh, kultstatus i filmen Psycho från 1960.

 

Donnie Darko (2001)
Det är ett stort kliv mellan Casper och Donnie Darko; den sistnämnda är så pass suggestivt obehaglig att undertecknad nog aldrig sett klart hela filmen. Jake Gyllenhaal, som även på senare år bevisat att han är född till att spela fullblodspsykopat, gör förmodligen sitt livs roll här tillsammans med sin syster Maggie Gyllenhaal, som även i filmen spelar Donnies syster.

Donnie Darko verkar till en början vara vilken problemfylld tonåring som helst; han kommer inte överens med varken lärare, klasskamrater eller sin familj. Efter en i filmen extremt oväntad olycka börjar Donnie se en stor, fruktansvärt obehaglig kanin—som av någon anledning kallas Frank the Bunny Rabbit—som manipulerar honom om att begå tvivelaktiga handlingar. Vi får bevittna tidsresor, alternativa universum och Donnies mentala hälsa skena. 

När rollen som Donnie Darko skulle tillsättas fanns det som brukligt många att välja bland. Vince Vaughn tackade nej till rollen då han själv ansåg sig för gammal, eftersom Donnie är en tonåring. Mark Wahlberg var intresserad av rollen, men hade av någon anledning fått för sig att endast göra den läspandes, vilket inte riktigt flög med regissören. Även Jason Schwartzmans namn nämndes under rollsättningen, men kunde inte medverka på grund av andra åtaganden.

 

The Crow (1994)
Personligen såg jag The Crow alldeles för tidigt i livet, vilket gjort att jag precis som med Donnie Darko aldrig riktigt vågat återvända. Filmen fick en extra kuslig aura när huvudrollsinnehavaren Brandon Lee dog under inspelningen till följd av en klumpig rekvisitör och en skarpladdad revolver. 

Eric Draven och hans fästmö blir brutalt mördade, och ett senare återuppstår Eric igen av en kråka och gräver sig själv upp ur sin grav. Det låter pajigt, men är fullt rimligt när man ser filmen. Kråkan blir som en ledsagare för Eric vid hans återkomst till jordelivet, och leder honom till de människor som mördade honom och hans fästmö. Det leder till ett korståg av mord, som är lika mörka som filmen själv. 

På grund av den tidigare nämnda skarpladdade revolvern gick Brandon Lee, som spelade Eric Draven, tragiskt bort under inspelningen av filmen. Brandon, som var son till kampsportlegendaren Bruce Lee, hade dessförinnan varit i Sverige för att promota sin film Rapid Fire, och då tagits omhand av den svenske regissören Richard Holm. Holm bad Lee göra en cameoroll i hans film Sex, lögner & videoband, vilket Lee accepterade. Filmen, som spelades in mellan 1990 och 1993, gavs ut först sju år efter Brandon Lees död och dedikerades till honom i eftertexterna.


Sleepy Hollow
(1999)
Det börjar nästan bli löjligt hur många Tim Burton-filmer som finns med på den här listan, men regissören har en talang för att göra den typen av långfilmer. Som brukligt för Burtons senare filmer ser vi Johny Depp i huvudrollen.

Ichabod Crane (Depp) stationeras i staden Sleepy Hollow för att utreda tre stycken mord, som genomförts genom halshuggning. Gärningsmannen tros vara den mytomspunna Headless Horseman, och Crane inleder jakten på Sleepy Hollows mytomspunna mördare. Crane snubblar över hemligheter och historier invånarna i staden helst hade låtit ligga gömda för alltid. 

Som vanligt med Tim Burtons filmer finns det många spännande och roliga anekdoter. En av dem är att Christopher Walkens karaktär inte yttrar ett enda hörbart ord i filmen, vilket måste ses som anmärkningsvärt för en skådespelare av Walkens rang. 

 

The Exorcist (1973)
Kanske en av de mest kända, parodierade och kopierade skräckfilmerna genom tiderna? Exorcisten var extremt kontroversiell när den kom i början av 70-talet, och rörde om rejält i grytan för hur man gör skräckfilm. Exorcisten var också första skräckfilmen som blev Oscarsnominerad för Bästa film.

En liten flicka blir besatt av en oklar entitet, som det snabbt blir tydligt har väldigt onda avsikter. Två präster kallas in, varav den ena spelas av Max von Sydow i en av hans mest ikoniska roller, för att driva ut de onda andarna ur flickan. En enkel och genial premiss som gjort den till riktig klassiker.

En väldigt, väldigt underhållande anekdot från filmen är att när Linda Blair, som spelar den besatta flickan, skulle leverera sina repliker som bestod av väldigt många fula ord—särskilt fula för den redan då äldre, gentlemannamässiga Max von Sydow—som på 70-talet sällan hörde yttras, blev von Sydow så tagen och handfallen att han glömde bort sin replik. 

 

The Shining (1980)
Stanley Kubrick var en excentriker av rang, vilket genomlystes i hans filmer. A Clockwork Orange, 2001: A Space Odyssey, Full Metal Jacket och så vidare. Filmerna som Kubrick skapat stannar kvar hos tittaren, och den film som antagligen lämnat störst avtryck är den suggestiva skräckisen The Shining

En familj beger sig till ett avlägset hotell i bergen för att spendera vinterhalvåret där och se om ägorna. Fadern, som bekant spelad av legendaren Jack Nicholson, blir på något sätt besatt av en ond närvaro på hotellet, och börjar bete sig minst sagt tveksamt mot sin hustru och deras son. Blod forsar ut ur hissdörrar, yxorna drivs genom toalettdörrar och sjukt läskiga tvillingar driver runt i ändlösa korridorer. Bildspråket i The Shining har blivit lika kultförklarat som repliken, ”Here’s Johnny!”. 

En, visserligen nördig, anekdot om The Shining är att inledningsscenen till filmen består av ett visst antal filmmetrar med material som filmats från helikoptervy, där familjens Volkswagen Beetle letar sig uppför de slingrande vägarna till hotellet beläget i bergen. Något år efter filmen spelats in, och Ridley Scott satt med efterbearbetningen av sin film Blade Runner, fick han Kubricks tillåtelse att använda sig av en del av materialet. Anledningen till det var för att Scott tvingats av filmbolaget att göra en alternativ version av Blade Runner, med ett lyckligt slut som visar Deckard och Rachel åkandes ut på landet, utanför den deprimerande dystopin mot en ljus framtid. Det slutet har sedan dess åtskilliga gånger hånats, och Scott själv var högst motvillig till att genomföra ändringen.

 

A Nightmare on Elm Street (1984)
Filmen som på samma gång gjorde hela Robert Englunds karriär, men också förstörde den. I A Nightmare on Elm Street spelar Englund Freddy Krueger, en seriemördare som genomför sina onda handlingar inuti folks drömmar. Ett alldeles utmärkt koncept som var alldeles för bra för att bara göras till en endaste film. Elm Street blev snabbt en franchise, och även om det kanske gjorde ett par för många av dem hör de fortfarande hemma i de kultförklarade skräckfilmernas finrum. 

Nancy Thompson bor på Elm Street, är kompis med Tina, Rod och Glen—den sistnämnde spelades av en oförskämt ung Johnny Depp i sin allra första film—och de blir alla torterade av en fruktansvärt missbildad man i rödsvartrandig tröja och Edward Scissorhands-liknande händer. Han jagar dem genom sina drömmar och börjar mörda dem en efter en. Du som lätt får mardrömmar borde antagligen undvika den här filmen, och dess uppföljare.

Regissören Wes Craven fick idén till filmen efter att ha läst en bisarr serie nyhetsartiklar från LA Times, där man beskrev hur en grupp sydostasiatiska flyktingar dött efter/på grund av extrema mardrömmar. Flyktingarna hade anlänt till USA efter att ha flytt från Pol Potts styre, och efter ett år hade alla tre flyktingar dött. De var alla helt friska, men vaknade från hemska mardrömmar och vägrade efter det att somna igen.

När de till slut föll ihop av utmattning dröjde det inte länge innan de skrek okontrollerat i sömnen, för att sedan vakna upp och dö. Än idag vet ingen exakt hur de dog, deras hjärtan undersöktes och orsaken var inte hjärtstopp. Wes Craven blev minst sagt intresserad av varför ingen kunde förklara männens märkliga bortgångar, och inspirerades så till den grad att A Nightmare on Elm Street kom till.


Fakta halloween

Tros ha sin grund i Storbritannien och Irland, och de keltiska skördefesterna. 

 

Ordet Halloween har sitt etymologiska urpsrung i mitten av 1700-talet, och är från den skotska termen All Hallow's Day.

 

Det är oklart när exakt barn började klä ut sig och gå bus-eller-godis, eller trick-or-treat, men det finns bevarad information om mimliknande traditioner ända från Medeltiden.

Gallery -1470167363-poster -786
MV5BYzcz OGRl Mz Qt NDAz MS00Mjdl LTk 5Y2Qt NTM3MDE3Nj Rk Yz Qw Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy MTQx Nz Mz NDI@._V1_
Gallery -1470168172-the -nightmare -before -christmas -movie -poster -1993
Gallery -1470168563-p 10703-p -v 8-ae
MV5BODMx Mj E3NTA4Ml 5BMl 5Ban Bn Xk Ft ZTgw NDc 0NTIx MDE@._V1_SY1000_CR0,0,682,1000_AL_
MV5BMGIw NTc 0Nm Mt ZTFl ZC00Zm Y4LWE1NDIt ODhk ZGJk Mz Fj Zjg 1Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy MTQx Nz Mz NDI@._V1_
Gallery -1470169061-tumblr -ne 2gzca 3sz 1qclzbio 1-1280
MV5BMTQ4Yjk 5ODEt NGFk OS00OTY1LTgw YTYt OTFk Nm U2Nz Bm NGM2Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy NDQ2MTMz ODA@._V1_SX672_CR0,0,672,999_AL_
MV5BMTk 0NDI3NTEw MV5BMl 5Ban Bn Xk Ft ZTgw Njgw NDgw Nz E@._V1_SY1000_SX660_AL_
MV5BM2Y4ZGVh Zj It Nj U0OC00MDk 1LWI4ZTkt YTgw MWJk NDE5OTcx Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy MTQx Nz Mz NDI@._V1_SY1000_CR0,0,673,1000_AL_