Amazon Prime Video lanseras i Sverige

Ska utmana Netflix, Viaplay, Cmore och HBO Nordic på den svenska streamingmarknaden med sina originalserier och filmer. Men du kanske redan sett serier som Transparent, The Man in the High Castle, Bosch och Woody Allens första tv-serie Crisis in Six Scenes? Inte? Då finns det ingen bättre tid än nu.

Amazon är kanske mest kända världen över för att vara en av de största återförsäljarna av i stort sett allt du kan tänka dig, plus lite till. Ungefär som en galleria på nätet, där du till och med kan handla andrahandsvaror. 

Som många framgångsrika företag vill Amazon sprida sina vingar. För lite över ett år sedan började man producera egna tv-serier till sin streamingtjänst Amazon Prime Video. Den första serie man gjorde var Transparent som hyllades unisont, och banade väg för ytterligare möjligheter att förstärka den egna arsenalen av tv-serier. I dag har man över 14 originalserier, ett par dokumentärer och en väldigt lång lista med planerade tv-serier. 

Strax efter det blev klart att Amazon kommer att visa The Grand Tour, tv-serien som tagit över efter Top Gear, som en reboot, tillkännagav man också att deras streamingtjänst nu blir tillgänglig på de flesta platser i världen. Något som tidigare varit exklusivt för USA, England, Österrike och Tyskland. Däremot var Lovefilm, ägt av Amazon, tillgängligt i Sverige, Norge och Danmark under 2012, men lades hastigt ned efter att överläggningar med facket inte lett till några tillfredsställande resultat.

Nu har Prime Video således hamnat i Sverige, och även om tjänsten än så länge är väldigt rå och ofärdig, M3 testade tjänsten och menade att gränssnittet är rörigt och har en hel del förbättringar att utföra innan man på riktigt kan tävla med till exempel Netflix och HBO, är det alltid spännande med nya streamingtjänster som kan tillhandahålla material tidigare aldrig visat i Sverige. De första sex månaderna betalar du €2.99, vilket är cirka 30 kr, i månaden, och efter det €5.99 i månaden. Billigare än Netflix men själva omfånget är än så länge ljusår från alla andra streamingsajter. 

 


Fakta Amazon

Grundades 1994 av Jeff Bezos, som fortfarande är VD. 

 

Startade 2006 en egen uthyrning- och streamingtjänst. Tjänsten har haft olika namn men kallas idag Amazon Prime Video.

 

Började 2014 att producera sin första egna tv-serie, Transparent