Serien SIX handlar om vardagen för amerikanska Navy SEAL.

Vintern 2017 på HBO Nordic

HBO har länge varit synonyma med kvalitet och jättebudgetar — där Game of Thrones och Vikings bidragit till en hets kring kungar, drakar, vikingar och för det mesta poänglös nakenhet — till episka äventyrsserier, men bjuder även på dokumentärer, komedi, drama och mycket annat.

Tv-jätten radar upp den ena kanonserien efter den andra medan vi väntar in våren och stirrar våra ögon fyrkantiga. Här är vad vi har att vänta oss av HBO Nordic — som också visar icke-HBO-producerade serier — de kommande vintermånaderna.

Girls (säsong 6, 13 februari)

Med sin sjätte och sista säsong tar Lena Dunhams Girls farväl. När serien började sändas på tv var den en omedelbar succé, med sina osympatiska protagonister som likt verkliga människor var flerdimensionella och på så vis också realistiska. Något som tydligt uppskattades av den yngre publiken men rörde också upp känslor hos en äldre tittarskara och bidrog till diskussioner om vad man får säga och göra på tv. Lena Dunhams stora, stora break, naturligtvis, som följdes upp häromåret med en bok fylld med essäer om Dunhams liv. Vad hon har på gång här näst är lite oklart, men den sista säsongen av Girls lär inte spara på krutet. 

Black Sails (säsong 4, 30 januari)

Även om man kanske hoppades på att Black Sails skulle kunna rida på äventyrsvågen som skapats i svallvågorna efter Game of Thrones första säsonger blev så inte fallet. Serien har aldrig fått samma genomslag som GoT, och inte heller Vikings, men har som många andra serier från HBO byggt upp ett kultfölje. De första tre säsongerna snittade 3,6 miljoner tittare, vilket inte är fy skam. Den fjärde säsongen av Black Sails blir också den sista, som under åren sedan premiären vunnit flera Emmys.

Billions (säsong 2, 20 februari)

Damian Lewis karriär har inte varit spikrak, kanske på grund av några märkliga karriärval. De flesta känner nog igen honom från de första tre säsongerna av Homeland, där han spelade krigsveteranen Brody, men även från episka Band of Brothers. Han dök också helt oförklarligt upp i stonerkomedin Your Highness bredvid James Franco och Danny McBride. Ett för Damian Lewis mycket oväntat karriärval. Sedan han lämnade Homeland har Lewis således spelat multimiljardären och hedgefondstjärnan Bobby ”Axe” Axelrod. I serien Billions spelar Lewis mot Paul Giamatti, som porträtterar Chuck Rhoades, en stenhård amerikansk åklagare.

Big Little Lies (begränsad miniserie, 20 februari)

HBO:s storsatsning det tidiga 2017 är utan tvekan Big Little Lies. Med en skådespelarensemble som den här bara måste det bli bra. Miniserien är baserad på Liane Moriartys bästsäljare med samma namn, och följer en grupp mödrar med perfekta liv som sakta börjar falla isär. I rollerna ser vi bland andra Reese Witherspoon, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Shailene Woodley och Laura Dern. Miniserien är regisserad av Jean-Marc Vallée (Dallars Buyers Club, Wild) och skriven av David E. Kelley, som ligger bakom HBO-klassiskern The Wire. Värt att notera är att det här blir svenska Alexanders Skarsgårds tredje HBO-serie, efter Generation Kill och True Blood.

The Path (säsong 2, 26 januari)

Efter den otroliga succén med Breaking Bad gick det bättre för Bryan Cranston än för Aaron Paul. Paul fick huvudrollen i filmatiseringen av bilspelet Need For Speed, och det resulterade i en av de mest intetsägande filmerna någonsin. I en värld där vi får nog av intensiva biljaktsfilmer — den åttonde installation av Fast & Furious har premiär senare under 2017 — var tittarna inte jättesugna på Need For Speed, en film baserad på ett tv-spel. The Path däremot skulle kunna beskrivas som en högst intressant blandning av den usla David Duchovny-ledda serien Aquarius och den genialiska The Master av Paul Tomas Andersson. Här finns kulter, besatthet, obehag, spänning och väldigt många bildrutor där Aaron Paul gör det han gör bäst — ser väldigt plågad ut.

SIX (säsong 1, 19 februari)

Det var den amerikanska presidenten John F. Kennedy som startade Navy SEAL 1962; Navy SEAL Team Six skulle strax över femtio år senare gå in och likvidera modern tids största terrorhot — Usama bin Ladin. I filmen Zero Dark Thirty porträtteras det uppdraget grundligt och mycket skickligt. Den enda invändningen man skulle kunna ha är att själva gruppen av Navy SEALs porträtteras väldigt ytligt, och överlag har vi på film och tv sällan fått gå djupare in på livet hos en Navy SEAL. Det vill serien SIX ändra på, och den första säsongen, som består av åtta avsnitt, följer just Navy SEAL Team Six. Historien är däremot ändrad och deras initiala uppdrag, att eliminera bin Ladin, tar en oväntad vändning när de stöter på en amerikansk medborgare som jobbar med terrorister. 

Vikings (säsong 4, del 2, 1 december)

Den gamla skrönan om att romarna anställde vikingar som hotfulla vakter utanför Colosseum har ännu inte avhandlats i serien Vikings, som verkligen tagit tillvara på det faktum att ytterst lite konkreta fakta finns bevarat från vikingatiden. Vilket ur en kreativ synvinkel kan kännas ganska skönt, eftersom man då slipper kommentarer från upprörda fans om hur mycket man glidit ifrån verkligheten, eftersom vi aldrig kommer få reda på exakt hur det var. Något som man däremot omfamnat är våldet, som tillsammans med oerhörda rollprestationer och riktigt bra smink skapar en ganska spännande serie som trots lillebrorskomplex gentemot Game of Thrones ändå håller. Gustaf Skarsgårds Floki är seriens stora behållning. 

The Magicians (säsong 2, 26 januari)

Lev Grossman skrev en roman som heter The Magicians som handlar om ett hemligt universitet som specialiserar sig på magi. I den vanliga världen läser man om universitetet och magin som de studerar som fiktion. De upptäcker snart att, surprise, magivärlden finns på riktigt och av någon anledning hotar den hela den dödliga världen. Andra säsongen river igång den 28 januari.

Crashing (säsong 1, 20 februari)

Pete Holmes har skapat och spelar huvudrollen i vad som har potential att bli 2o17 års Louie eller Master of None. Crashing handlar om en stand-up-komiker i New York (Pete Holmes) som lämnad av sin otrogna fru börjar se på sitt liv med nya ögon, samtidigt som han desperat försöker slå igenom som komiker på komediscenen i New York.  Exekutiv producent är Judd Apatow (Girls, Trainwreck).

Beware the Slenderman (dokumentär, 24 januari)

Hur gör man egentligen en dokumentär om en urban legend som skapats på nätet i dessa meme-tider? HBO har hur som helst beslutat sig för att ge det ett försök, och av reaktionerna på trailern verkar den bli grymt läskig. Själva myten om Slenderman grundar sig i en Photoshop-tävling från 2009, där figuren skapades. 2014 blev två tonårsflickor i Wisconsin åtalade för att ha lurat en vän in i skogen och sedan knivhuggit henne 19 gånger. Varför? Slenderman hade bett dem om det. Dokumentären behandlar mordet och flickornas efterföljande rättegång, och hur dagens internetkultur påverkar ungas psyke. 

Mommy Dead and Dearest (dokumentär, mars)

Dee Dee Blanchard och Gypsy Rose troddes leva ett drömliv, men det visade sig vara långt ifrån sanningen. HBO:s dokumentär följer mordet på Dee Dee och avslöjandet av Gypsy Rose mörka barndom kantad av misshandel och psykisk sjukdom. Filmmakarna har lyckats få tillgång till Gypsy Rose där hon sitter i fängelse, vilket säkert bäddar för en hel del mörker och obekväma ögonblick, där den psykiska störningen Münchausen by proxy får en alltmer framträdande roll. 

Bosch (säsong 3, mars)

Den svenska producenten Henrik Bastin ligger bakom den i Sverige än så länge ganska så okända serien Bosch. Harry Bosch är LAPD-detektiven som skapades av Michael Connelly för 25 år sedan; den tredje säsongen som har premiär i mars har hämtat inspiration från den allra första boken om Bosch som Connelly skrev, Black Echo. Kul trivia om Bosch är att i litteraturens värld — det har ännu inte avhandlats i tv-serien — är Harry Bosch halvbror med Michael ”Mickey” Haller från The Lincoln Lawyer, som porträtterats av Matthew McConaughey i filmatiseringen av romanen.


Fakta HBO

Grundades 1972 av Charles Dolan.