Frank -Ocean -Blond -compressed

Gästartisterna på Frank Oceans Blond (Blonde)

Äntligen har vi fått ta del av Frank Oceans värld igen, mer än vi någonsin kunnat ana. Inte nog med att Frank sköt upp släppet av skivan flera gånger, han gav heller inte en tillstymmelse till förklaring. Tystnaden spädde visserligen på myten om Frank Ocean, men den kastade även vatten på de allra argaste av kvarnar runt om i världen.

Det såg ut att bli en ändlös väntan på ny musik från Frank Ocean. Men Frank hade inte glömt oss. Först dök det visuella albumet Endless upp som en exklusiv video på Apple Music natten till fredagen den 19 augusti. Under några skälvande timmar trodde vi att det var vad vi skulle få från Frank. Endless i sig är ett fantastiskt album, men ganska meckigt att lyssna på då den består av en lång kontinuerlig video utan individuella spår.

Dagen efter Endless dök Blond (Blonde) – det är inte helt klart om skivan stavas med eller utan "e" på slutet – upp på Apple Music, också som en tillfällig exklusiv produkt. Skivan var även den, inte helt oväntat, fantastisk på alla sätt och vis. Blond (Blonde) kanske inte bjuder på lika trallvänliga, hitvänliga låtar som channel: ORANGE (2012), och det gör absolut ingenting. Den väl uttänkta post-R&B som Frank gjort till sin egen är precis vad vi behöver just nu. 

Inget mästerverk görs däremot av en enda person. Till Blond (Blonde) har Frank Ocean tagit hjälp av så många gästartister att man stundtals undrar om han faktiskt gjort något mer än att skriva och sjunga låtarna. Det blir också extra svårt när man valt att inte inkludera vem som är featured på vilket spår. Vi har däremot grävt fram och listat samarbeten på Frank Oceans Blond (Blonde). Mindre namnkunniga producenter och ljudingenjörer har sållats bort. 

Amber Coffman

Den Austin, Texas-bördiga Amber Coffman har själv inte gått ut med exakt hur hon bidragit till skivan; australiensisk radio spekulerade i om Coffman sjunger på ”Pink + White”, samtidigt som resten av världen är överens om att det är Beyoncé. 

André 3000

Låten ”Pink Matter” från Frank Oceans debutalbum channel: ORANGE bjuder på en oerhört bra insats av OutKast-legenden André 3000. För att inte bryta den traditionen dyker rapparen även upp på den här plattan, närmare bestämt på spåret ”Solo (Reprise)”. 

Anthony Phillips

Multiinstrumentalisten Anthony Phillips var bredvid Phil Collins och Peter Gabriel en av bandet Genesis grundande medlemmar. Det är oklart exakt vad Phillips bidragit med, men med tanke på att Blond (Blonde) domineras kraftigt av olika former av gitarrspel lär det vara mest sannolikt att Phillips bidragit med sina flinka fingrar på flera spår. 

The Beatles

Okej, ingen egentlig gästfeature, men på låten ”White Ferrari”, som Ocean skrev tillsammans med James Blake, kanaliserar Frank Ocean The Beatles och deras låt ”Here, There And Everywhere” genom att sjunga, ”Spending each day of the year”, i samma melodi som förestående låt, på samma sätt som originalet lyder, ”Here, making each day of the year”. Vackert och så otroligt bra.

Beyoncé Knowles Carter

I en intervju med Complex som Beyoncé gjorde 2011 sa hon att efter Jay-Z spelade en låt med Ocean för henne i bilen att, ”“I noticed his tone, his arrangements, and his storytelling. I immediately reached out to him — literally the next morning. I asked him to fly to New York and work on my record.” De har samarbetat flertalet gånger sedan dess, och trots att det inte finns något konkret bevis för det verkar de flesta överens om att hon bidrar med bakgrundssång på spåret ”Pink + White”. 

Elliott Smith

På samma sätt som The Beatles har bidragit med sina musikaliska influenser på ”White Ferrari” har Ocean låtit Elliott Smith göra samma sak på ”Siegfried”. På spåret sjunger Ocean rader från Smiths ”A Fond Farewell”, som ligger på albumet From A Basement On The Hill

James Blake

Som en av få medförfattare på albumet tog Frank Ocean hjälp av James Blake med att skriva ”White Ferrari”. Blake har också fått en nick på låten ”Godspeed”, men det är oklart exakt hur han bidragit. 

Jamie xx

Den engelske DJn och musikproducenten Jamie xx fick ett stort genombrott med sin skiva In Colour. Innan dess har han producerat och varit medlem av gruppen The xx. På Blond (Blonde) är det, som med många andra, oklart exakt vad han bidragit med. Det mesta pekar mot att han assisterat i den övergripande produktionen av albumet. 

Jonny Greenwood

Det är inte specificerat exakt vilka låtar som gitarristen i Radiohead arbetat med—däremot har han hjälpt till att arrangera låten ”At Your Best (You Are Love)”, den helt magiska The Isley Brothers-covern som finns med på det visuella albumet Endless. 

Kanye West

Tyvärr fick vi aldrig höra Kanye West rappa/sjunga genom ett tjockt autotune-filter på Blond (Blonde), men ryktena säger att den övergripande produktionen är ett resultat av Kanye Wests inblandning. Samtidigt som Frank Ocean släppte Endless och Blond (Blonde) kom även ett zine, Boys Don’t Cry. I den har West skrivit en bisarr dikt om McDonalds, ”McDonalds Man”. Jo, det är sant. 

Kendrick Lamar

Att låta superheta artister göra så subtila inhopp som möjligt på skivan verkar vara Franks melodi för tillfället. Det är inte bara vågat, utan också ett sätt att låta musiken vara i fokus—inte vem som gör den. Kendrick har lagt försiktig bakgrundssång på låten ”Skyline To”, som han varit med och skrivit. 

Malay

Personen ansvarig för Oceans channel: ORANGE har även arbetat med John Legend och Zayn Malik. Han verkar inte ha fått förnyat förtroende på det visuella albumet Endless, men har definitivt varit med och producerat Blond (Blonde). Fick också ta emot massan när folk blev otåliga och krävde svar efter att skivan uteblev i somras under en Reddit AMA

Mike Dean

Legendarisk musikproducent som jobbat med i stort sett alla hiphop-och R&B-artister du någonsin hört talas om. Som med de flesta i den här listan är det oklart exakt vad han gjort på skivan; däremot är det offentligt att han stod för masteringprocessen av Endless, så det känns troligt att han gjorde detsamma på Blond (Blonde).

Pharrell Williams

Frank Ocean har tidigare skrivit låten ”Superpower” tillsammans med Pharrell åt Beyoncé; den här gången hoppade Williams på Franks projekt men det är — surprise! — oklart vilket spår den forne N.E.R.D.-medlemmen bidragit till. Han twittrade däremot orden ”Pink + White #frankocean”. 

Rick Rubin

Förmodligen den person här som egentligen borde behöva minst introduktion, men för de oinsatta är Rubin en av musikvärldens mest legendariska producenter genom tiderna. Han har arbetat med alla från Eminem, Adele, Red Hot Chili Peppers, Jay-Z, Kanye West, James Blake med många fler. Han är krediterad som producent på Blond (Blonde).

SebastiAn

Den franske producenten och DJn, som agerar under Ed Banger Records, är fransmannen vi kan höra på ”Facebook Story”. Han är också krediterad som producent på skivan. 

Yung Lean

Den svenska rapparen har faktiskt också bidragit till Franks vision med sina album; på spåret ”Self Control” delar han ansvaret att sjunga refräng och hook tillsammans med Austin Feinstein. Däremot råder det delade meningar om vem som sjunger vad, då rösterna är pitchade till oigenkännlighet. En djupare mansröst kommer in mot slutet av låten, som de flesta är överens om tillhör tidigare nämnda Feinstein. Vill du lyssna och klura själv finns det en underhållande Reddit-tråd kring detta. 

Todd Rundgren

Egentligen lika mycket gästartist som samplad eller hyllad på samma sätt som i fallet med The Beatles på ”White Ferrari”, men när Frank Ocean bestämmer sig för att sampla softrockens konung Todd Rundgren måste alla veta: en regelrätt sampling av Todd Rundgrens ”Flamingo”—från skivan A Wizard, a True Star—förekommer på låten ”Solo”. 

Rostam Batmanglij

Han är John Lennon till Ezra Koenigs Paul McCartney. Rostam Batmanglij producerade Vampire Weekends första album samtidigt som han balanserade flertalet heltidsjobb, och jobbade också på bandets andra album Contra. Tidigare i år annonserade han på Twitter att han lämnar Vampire Weekend för att satsa på en solokarriär; kanske skedde det efter att han producerat låten ”Ivory” på Blond (Blonde)? 

 


Fakta Frank ocean

Flyttade från hemstaden New Orleans till Los Angeles efter staden drabbats av orkanen Katrina.

 

Blev medlem av det LA-baserade musikkollektivet OFWGKTA (Odd Future Wolf Gang Kill Them All), eller kort och gott Odd Future. 

 

Släppte sitt debutmixtape nostalgia, ULTRA 18 februari 2011.

 

Debutalbumet channel ORANGE släpptes 10 juli 2012, som hyllades till skyarna, av både kritiker och fans, för sin nyskapande post-R&B. 


Screen -Shot -2016-03-09-at -11-51-12Yung Lean.
Promoted -media _568f 2675a 97b7André 3000.
676d 83c 338b 5a 6c 004f 1645c 7cb 11888Beyoncé.
James -blake -interviewJames Blake.
2013-10-08-ESElliott Smith (1969-2003)
D 2bd 49e4Malay.
Rick -rubin -thumbRick Rubin.
Sebasti An -livincool .com -1-of -5SebastiAn.
Cf 495a 3cTodd Rundgren.
MaxresdefaultKendrick Lamar.
Pharrell -Williams -New -Interactive -Site -0Pharrell Williams.
Bonnaroo -2015_shaltz _day -3-1135-640x 427Jamie xx.
'Kanye -west -champions -thatgrapejuiceKanye West.
Rostam -BatmanglijRostam Batmanglij.