Barack Obama förbjuder biljettbotar

Mjukvaran som gör det möjligt att automatisera biljettköp till konserter förbjuds över hela landet med omedelbar verkan. Barack Obama skrev på Better Online Ticket Sales (BOTS) Act den 15 december.

Barack Obama har inte lång tid kvar nu på sin historiska tid som president av USA. Mycket har hänt under de åtta åren Obama varit en av världens mäktigaste personer; han har bland annat lyckats infria många av de löften han gav under sin kampanjperiod, och han har även gjort många besvikna genom brutna eller ouppfyllda löften. 

Som en av de sista åtgärderna innan Obama lämnar över ansvaret till Donald Trump den 20:e januari har han sett till att kanske göra livet lite enklare för alla som gillar att gå på konserter: biljetthajar har under flera år använt sig av så kallade bots – förkortning av robotar — som är en mjukvara programmerad av automatiska köpa biljetter på en bråkdel av tiden det tar för en människa att göra samma sak. 

Problemet har vuxit de senaste åren och många konserter, även i Sverige, säljer slut på orimligt kort tid. Kort därefter finns en uppsjö av biljetter tillgängliga till hutlösa andra hands-priser. Något som vi i Sverige också är smärtsamt vana vid. 

Problemet växer hela tiden, men i USA har man nu tröttnat. Sedan januari 2015 har Better Online Ticket Sales (BOTS) Act funnits på tapeten i den amerikanska kongressen. Det var representanterna Paul D. Tonko och Marsha Blackburn som urpsrungligen införde den, och den 15 december skrev Obama på BOTS och gjorde det därmed olagligt att använda sig av botar samt att köpa biljetter i andra hand som man själv vet är köpta med botar. Det innebär att både säljare och köpare av bot-inköpta konsertbiljetter kan fällas i rätten. Även andra tvistemål kan inledas där regeringen företräder en person som inte kunnat köpa biljetter på grund av botar.  


Fakta Botar

En bot är i grunden ett automatiserat datorprogram, som kan programmeras till att utföra olika aktioner online.

Används oftast för att köpa konsertbiljetter eller limitera kläd- och skokollektioner som säljer slut snabbt.