Henrik Stenson tilldelas Bragdguldet 2016

Blev under året första svenska golfaren på herrsidan att vinna en majortävling — i hans fall British Open — vann silver i OS och tävlingen BMW International Open.

Bragdguldet delas varje år ut av Svenska Dagbladet till en svensk idrottare som utmärkt sig anmärkningsvärt under det gångna året. Henrik Stenson för den svenska golftraditionen vidare, och ser till att Sverige fortfarande är en nation att räkna med på den allra högsta internationella nivån.

– Jag trodde att jag hade goda chanser, absolut. Men det är svårt att jämföra olika idrotter, berättade Stenson för Svenska Dagbladet. 

Värt att nämna är att under British Open gick Henrik Stenson på 20 under par. När Tiger Woods peakade karriärmässigt gick han år 2000 British Open på 19 under par. Stensons resultat tangerar det lägsta 72-hålsresultat någonsin uppnått i en major. 

Golflegenden Annika Sörenstam gratulerade Henrik Stenson efter det blivit klart att han tilldelas Bragdguldet. Hon menade att 2016 verkligen varit ett otroligt år för Stenson, och att segern i British Open sannerligen var en bragd på många sätt. Tillsammans med silvret i OS i Brasilien har Henrik Stenson gjort 2016 till ett historiskt år i svensk golfsport, samtidigt som ingen skugga ska falla över konkurrensen Stenson hade i år: OS-guldmedaljörerna Sarah Sjöström och Jenny Rissveds fanns med bland konkurrenterna.

 

 


Fakta Bragdguldet

Har delats ut av Svenska Dagbladet sedan 1925. 

 

I början fick tidningens läsare bestämma vem som skulle få priset, genom omröstning. Sedermera tog en nämnd över beslutsfattningen. Guldmedaljnämnden bestod så småningom av Svenska Dagbladets chefredaktör, sportchef samt tolv ledamöter. 

 

Trots att tidningen sportredaktionen lades ned 2011 fortsätter man att dela ut priset, som vanligtvis sker den första tisdagen i december. 

 

Den yngsta mottagaren av priset är Jane Cederqvist, som 1960, endast 15 år gammal, fick ta emot Bragdguldet. Hon var dessutom den första kvinnan som fick priset efter de inledande 35 årens manliga pristagare.