"Le och var glad för fan"

Dans, skriksång och kamp på liv och död. Efter ett år av laddade dj-slag är det äntligen dags för kvarts- och semifinaler.

BTBTB by Heineken är här och i helgen tävlar 16 dj:s mot varandra under både fredag och lördag på Kåken. Vinnarna från respektive kväll möts sedan i en finalkamp den 10 december, även den på Kåken. Vi ställde två av jurymedlemmarna, Sofie Strandberg och Quetzala Blanco, mot väggen.

Är ni peppade? Hur peppade?
Quetzala: Ja, jag är sjukt laddad. Senaste gången på Kåken var det så otroligt tryck. Det var längesedan jag hade så kul. Förmodligen aldrig haft det?! Stod som ett UFO och dansade, skreksjöng, rappade och andades in pyron när alla körde BTBTB.
Sofie: Medan de som ska tävla förbereder sig genom att planera sina låtar, förbereder jag mig genom att ha en vit vecka, sova mycket, gå till min psykolog och spara på rösten. Så ja, jag är peppad.

Ni har varit med i juryn för BTBTB by Heineken ett oräkneligt antal gånger. Berätta om den mest minnesvärda kvällen.
Quetzala: Det var nog den senaste. En riktigt bra jurykväll är som 60-talet. Minns man något var man inte där.
Sofie: Finalerna är ju alltid roligast för då är folk så galet taggade! Eijas och Elsas finalspelning på Gubbrummet var en riktigt sjuk kväll då det kändes som folk verkligen festade som om det vore deras sista dag i livet.

Är det inte svårt att hålla sig nykter? Eller gör ni ens det?
Quetzala: Haha, jag brukar sikta på salongsberusad. Varannan vatten har jag hört talas om!
Sofie: Varför i hela friden skulle jag hålla mig nykter? Står det i mitt jurykontrakt?

I helgen kör du jury både fredag och lördag, vad kommer du att leta efter i de tävlandes prestation?​
Quetzala: Jag tycker alltid det är kul när dj:n vågar spela låtar som inte är tokhits men som ändå drar igång dansgolvet. Sen är det ju nice om folk ställer sig upp där man inte trodde det var möjligt att stå och gör allmänt kaos. Det som ger pluspoäng är att peppa som fan och markera när du tar över båset. Dra dit dina kompisar. Tvinga dem att stå still som stelopererade mumier när din motståndare spelar. Minuspoäng är att spela ängsligt eller sugigt. Vill absolut inte höra Drake eller dålig r'n'b, tack.
Sofie: Minus är väl om man märker att ett team inte är synkade och typ har tråkigt – då kan man lika gärna gå hem. Det är alltid ett plus är när man märker att ett team har lagt ner extra mycket tid på tävlingen och tycker att BTBTB är sjukt roligt, till exempel genom rekvisita, båsdans eller utklädnad. Men i slutändan handlar det alltid om att peppa igång crowden så mycket som möjligt och då spelar varken konfetti eller något annat någon roll.

Detta blir andra gången på Kåken. Vilken är den största skillnaden jämfört med Gubbrummet?
Quetzala: Gubbrummet var magiskt men det är ju helt olika saker. Kåken känns öppnare och man kan gå loss lite mer och jag har haft några av mina absolut roligaste nätter där.
Sofie: Kåken har känts lite som en KK jag inte riktigt gillat men ändå behövt när jag haft sextorka. Så det har varit lite hatkärlek tidigare, om jag ska vara ärlig, men den senaste tiden har jag ändrat min åsikt och börjar se Kåken mer och mer som en potentiell pojkvän.

Slutligen, det viktigaste tipset till deltagarna?
Quetzala: För att vinna? Känn in stämningen, ta ett järn, håll inte på att planera i all oändlighet.
Sofie: Underskatta inte att fjäska för domarna. Det vill säga för mig, Quetzala och Zeke (Tastas, BTBTB:s eviga arrangör, reds. anm.). Vi älskar att höra hur heta, underbara och fantastiska vi är. Jag vill även slå ett slag för att vara glad, jag är verkligen trött på dj:s som ser sura och svåra ut – le och var glad för fan.

Fakta

Kåken är restaurang Niklas bakficka och ligger på Regeringsgatan 66.

Eija Skarsgård och Elsa Ekman vann förra årets BTBTB by Heineken. I år möts Sabri/Rut, Kösten/Bullen, Lehmann/Alowething, Roy/Nikita, Ida/Kristin, Jackie/Ludde, Patrick/Evyn och Chris/Mariah.