Veckans...

Stureplan har vänt ut och in på den gångna veckans bildskörd och hittat de viktigaste samtidshändelserna. Det här är veckans...

 

Untitled-5


... disclaimer:
Den om att inte le på bild

I kölvattnet av förra veckans stora modehappening har många ställt sig frågan – ja, riktigt ilsknat över – varför det på alla dessa bilder inte är någon som ler. Det är egentligen inte mycket märkligare än att modeverksamma är medvetna om att i fyra fall av fem blir bildresultatet de facto bättre om du just inte ler. Det är liksom vad de gör for a living.

 

Michelle da Silva


... trend:
Den icke-funktionella

Bortsett från alla visningar pågår ett helt annat skådespel under modeveckan. För åtskilliga besökare är målet att ta till sig de mest extrema ytterligheterna stilmässigt, bland annat för att attrahera de streetstylefotografer som blir till sig i brallan vid blotta åsynen av exempelvis Emilia de Poret eller Columbine Smille. 15 centimeter höga klackar, fotlånga pälskappor, ryggsäckar – you name it, någon har gjort det! Frågan är dock vem som ska bräcka följande kvinna som dök upp i en kjol helt gjord av kaffefilter. Ska det va' så ska det va'.

 

Spike Lee


... oväntade front row-gäst:
Spike Lee

Prisbelönta regissören Spike Lees besök under modeveckan nådde samma out of context-nivå som när Christer Fugelsang delade ut pris på Elle-galan för ett par år sedan. Den internationella präglingen, till trots!

 

7


... anfall:
Star Wars-klonernas

Inför landets alla maskeradfester verkar det existera endast ett alternativ, oavsett tema, gällande klädsel för unga män. Star Wars-alternativet, närmare bestämt. Man behöver inte heta Freud för att konstatera att dessa killar verkar ha ett ouppklarat stadie från uppväxten.

 

Untitled-6


... inspiration:
Ungdomlig öststat på 80-talet

Håll i er nu, men ungefär så här propsar svenskt mode på att vi ska klä oss i höst. Det här om en framåttänkande, ständigt nyskapande bransch var alltså bara en lögn.