Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Folk som folk

Underbara Clara har lyckats röra upp känslor hos såväl lantisar som stadsbor när skrivit en krönika som peppar glesbygdsfolket. Hon beskriver det själv som att det kom fram folk från landet och kramade henne, medan andra mailar henne och påpekar att "inte alla stadsbor..."

Jag är lite förvånad över uppståndelsen, och det beror väl på att ämnet inte rör just mig. Jag bor i ett litet samhälle, men har nära till både småstad och storstad, och identifierar mig inte som vare sig glesbygdsmänniska eller asfaltsperson.

Generellt så har väl folk i storstäderna högre utbildning, än de som bor ute i landet? Orkar inte leta upp statistik, men det känns ganska solklart. Men jag håller med om att t ex stockholmarna har mindre koll på landsorten än tvärtom.

Minns en rolig diskussion vi hade i den här bloggen när bloggen var ny. Den handlade om Kenza (då 17 år) som knappt hade varit utanför Stockholm, förutom vid utlandsresor. Vi noterade det, och fick massor av svar från unga stockholmare som rabblade upp ett par småstäder de besökt, där någon farmor eller kusin bodde, och någon by där det fanns ett lantställe. En motiverade stillasittandet med att: "alla affärer finns ju i Stockholm". Hon var säkert jätteung och det var mest roligt sagt, men att inte kunna föreställa sig att det finns saker värda att se och uppleva utanför ett köpcenter är ändå speciellt.

//Mia

Byte av portal

Jag ser precis att Mia skriver ett inlägg om Bokmässan. Då tar jag ett annat ämne. Även om jag måste säga att det var grymt att gå dit och att gå dit på en söndag. Inte alls lika mycket trängsel som de andra dagarna och en massa kändisspaning.

Men en annan grej är att Kenza skal byta bloggportal. Hon har samarbetat med Tailsweep i 10 år men nu skall hon gå till Tourn. Spännande!

//Anna-Maria

En enda helg om året

Tur att Bokmässan av någon anledning har hamnat i Göteborg. Anledningen att inte författarna och förlagsfolket ser till att flytta den till Stockholm är väl att de vill kunna bo på hotell och festa fritt utan barn och partners i sikte? Men det är i alla fall kul för oss som får se lite kändisar för en gångs skull. Idag såg jag och Anna-Maria massor. Hannah, Amanda och Alex. Var på ett roligt och intressant seminarie med Hannah, Amanda, Annika Lantz och Linda Skugge, där de pratade om att finna sig själv.

Men vi såg såklart också de där vanliga ansiktena som vi alltid ser en helg i september. Guillou, Greider, Witt-Brattström, Ranelid...

Tyvärr missade vi alla coola bloggstjärnor som var där med böcker i år. Underbara Clara, Sandra Beijer, Flora Wiström, Kakan Hermansson. Det grämer mig lite.

//Mia

Ni är bra!

Är i alla fall jätteglad att jag skrev det där inlägget igår, om hur tråkiga bloggarna är. Elaine Eksvärd svarade och skrev om hur jobbigt hon har haft det den senaste tiden och hur det har påverkat bloggen åt det där ytliga hållet, där allt är klyschigt mysigt och vanligt fast lite lyxigare än standard. Kanske är det fina snarare ett tecken på att allt inte är så härligt. Elaine har i alla fall bestämt sig för att vara öppen med att allt inte är så bra, och det har gjort det lättare att blogga igen.

Fick massa tips på jordnära bloggar och ska börja beta av den. Klickade på en av länkarna, helt på måfå, och hittade Priscilla som var med i YouTube-serien Gravid - vecka för vecka för något år sedan. Har inte besökt hennes blogg innan och förknippade henne mest med skönhet, men hon skriver brutalt ärligt om hur nere hon är just nu. Tack för alla tips! Det känns som att jag fått en nytändning som läsare!

//Mia

Hohohockeyfrilla

Lady Dahmer skriver att hon har hårtrauman från när hon var liten för att hennes mamma ville att hon skulle ha korta frisyrer. Därför är hon besatt av sitt långa hår nu. Samma här. Jag minns när mamma tog mig till frisören och mitt långa hår blev till en kort hockeyfrilla. Jag tappade andan av förskräckelse när jag såg mig i spegeln. Det var vidrigt. Jag har haft kort hår i perioder i mitt liv men har alltid sparat ut till långt igen. Jag har två känslor när det kommer till mitt hår. Om jag klipper det kort igen så är det no return to youth och jag kommer känna mig mindre kvinnlig. Trots att jag vet att jag passar i korta frisyrer.

Hur är det med er? Har ni hårtrauman från barndomen?

//Anna-Maria

En stressfri helg

Jag håller med Mia om att de festa bloggar är trista på det sättet att de numera verkar som reklampelare och är noll komma noll personliga. Men jag kan ändå se en tjusning i det. Just nu är mitt vanliga jobb oerhört krävande psykiskt och då är det så skönt att kunna koppla av och läsa något som är så långt från verkligheten så att jag kan drömma mig bort lite. Det kan vara skönt att tro för en stund att världen är en så perfekt plats som den verkar vara i vissa bloggar och på en del Instagramkonton.

Nej, nu säger jag också trevlig stressfri helg!

//Anna-Maria

Så less

Alla bloggar är så jävla tråkiga.

Nej, inte ALLA bloggar! Obs! Obs! Men strukturen i bloggsamhället eller något, har gjort att typ alla lite större bloggar är likadana. Helt humorlösa inlägg om vad de har på sig och hur det ser ut i deras hem, och finns det barn i huset så får man se vad de har på sig och att de äter någon sponsklämmis. Allt de visar upp kommer från Ellos eller Svenskt tenn. Ellos måste de nämna för att få sakerna gratis, och Svenskt tenn måste de nämna pga skryt.

Och inlägg om hur lyxigt det är att det är fredag, skönt att ha klarat av träningen redan i morse, att hösten ska bli härlig med plädar och tända ljus, att de har mysiga planer för helgen, eller att det är något event som ska bli kul att gå på. Och alla är så stressade så stressade så stressade över allt de måste göra med naglar, gym, jobbmöten, bloppisar, lunchdejter, vårda relationen, Instagram, inskolning, hämta paket, måla om sovrummet, få massage, barnkalas, baksmälla, laga en god gryta, pinterest, umgås med vänner, gå till frisören, se på en serie.

Det är så viktigt att allt verkar härligt och på sin höjd lite lyxjobbigt, typ stressa iväg till Systemet i sista sekunden för att köpa bubbel till kräftskivan. För annars "vill ju ingen läsa" för "ingen vill ju se vanlig vardag". Jo, men kanske, ifall det kom ut något mer innehållsrikt än var barnens jeans kommer från.

Jag har en favoritblogg som jag inte tänker nämna namnet på för hon är anonym. Det är sällan några bilder i den, och de som visas är på någon detalj eller en utomhusmiljö. Hon skriver om sitt vanliga liv med man och barn och ett vanligt fast kvalificerat jobb och hur hon försöker få ihop det. Hur någon släkting blir sjuk, någon granne som bråkar, en kollega som är jobbig, något intresse som är utvecklande fast krävande, hur åren går och vilka bekymmer som består. Musik, självrannsakan, barnuppfostran, politik, relationsvård, konflikter, litteratur. Det är otroligt intressant, hur konstigt det än låter.

Men det kanske finns en anledning till att såna bloggar aldrig blir stora? Jag vet inte? Jag kommer säkert ändra mig snart, men just nu är jag trött på det mesta av det som presenteras. Kom gärna med tips på folk som är personliga på riktigt!

//Mia

Nya tider, nya former på skärmen

Paulas lillebror tycker att snacket om fyrkantiga ögon är omodernt! Haha! Jag kommer på mig själv att säga det till mina barn ibland, när de sitter med paddan för mycket. De lyssnar inte ens på hotet. Är barn mer kritiska idag? Min pappa berättade häromdagen att han var livrädd för att få fyrkantiga ögon när han var liten, och då fanns det EN KANAL som sände några timmar tv i veckan, varav det mesta såklart riktade sig till vuxna och var jättetråkigt.

Nu när risken verkligen finns att ungar blir helt skadade av all skärmtittande så bekymrar de sig inte alls, för de kan väl typ googla att fyrkantiga ögon är en myt.

//Mia

Familjen Z växer

Katrin Z är gravid som de flesta redan kanske vet. Hon har visat det på Instagram. Hennes blogg verkar vara utdöende. Hon har inte uppdaterat den på flera dagar och det känns som inläggen där har varit väldigt halvhjärtade under mycket lång tid. Vi får väl se hur länge hon håller på med den.

Hennes tidigare förhållanden med Bingo och Alex Schulman har varit så mediala och därför har man fått veta så mycket om dem. Men nu, eftersom hennes nya kille inte är aktiv på sociala media på det sättet så känns Katrins privatliv väldigt privat om man jämför med hur det var tidigare. Även hemligare än andra bloggare med partners som inte är aktiva på sociala medier. Kanske för att det blir så stor skillnad?

Fast så slår det mig. Jag vet inte ens om Katrin och den nya bor ihop?

//Anna-Maria

Amanda Berg

Kommer ni ihåg Amanda Berg? Hon var superhet runt 2008. Vann priser på Blog Awards samma år och fick designa egna jeans och så vidare.

Nu dyker hon upp i bloggvärlden igen efter en lång tystnad. Hon och hennes kille bloggar tillsammans.

Om deras bebis!

//Anna-Maria