Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

De obekväma

Underbara Clara var med i en dokumentär som heter De obekväma igår som går att se här. Jag ska se den i helgen när jag hinner. Någon av er som har sett den? Jag vill gärna att ni kommenterar i så fall och säger vad ni tycker.

Hon fick kritik i GP för den och kritikern menade på att hon är väldigt säker på sin sak och vill andra människor väl men tycks hata de som inte tycker som hon gör. Framkommer detta i dokumentären?

Sen vill jag gärna höra hur hon tänker kring sextimmars arbetsdag. För vissa yrken passar det förmodligen ypperligt om det anställs fler personal så att fler får jobb men för egenföretagare funkar det väldigt dåligt. Speciellt om man jobbar med sin hobby.

Skall bli intressant att se och jag hoppas att man får se mer av Claras hem än vad man har fått se i bloggen/böcker/tidningar.

//Anna-Maria

Tips från coachen

Helt plötsligt kan en blogg förvandlas till en skyttegrav. Ofta vet man inte varför, men ibland sker det i samband med att bloggaren blivit mamma. Så har det blivit för Dessie. Hon bombaderas med påhopp kring allt möjligt. Främst rör det såklart moderskapet, men också utseendet och karriärsval. Nu har hon även något slags bråk med en nagelbyggare. Att en bloggare får mycket skit är inget ovanligt, men det här skyttegravsfenomenet kännetecknas av att bloggaren börjar ge igen ifrån sitt dike. Anfallen tar aldrig slut och det blir en hetsig stämning från alla håll.

Ingen pik är för liten för att svara på. Dessie skriver långa inlägg om hur ansvarsfull hon är som mamma, hur bra hon är som bloggare, hur opålitlig hennes nageltjej är, hur bra Theodore mår, hur stor skillnad det är på att klaga på Dessies läppar jämfört med hur det är att klaga på någons piercing.

Bråken tar aldrig slut. Jag kommer ihåg hur det blev så hos Anitha Schulman ett tag, för några år sedan. Hon fick lägga ner bloggen och börja om. Det är så konstigt hur det blir sådär.

Det paradoxala är att det är när bloggaren VILL ha trevlig stämning som det blir så här. När Dessie inte brydde sig så var det lugnare. Nu är Dessie mamma och vill ha en mogen framtoning. Plötsligt är bloggen en sandlåda.

Jag tror på att bryta den onda cirkeln genom att för ett tag skriva nedtonade (tråkiga) inlägg. Men om folk fortfarande hugger (och det kommer de göra), så motstå frestelsen att försvara sig. Det känns för jävligt, och otroligt orättvist, men radera hellre kommentarerna än att svara på dem. Låt bli att skriva långa försvarsinlägg, för det förändrar inte åsikterna hos folk när det redan gått så långt och blivit så dålig stämning, utan det bara piskar på eländet mer.

Något annat tips, något jag glömt?

//Mia

Flytt

Det flyttas mycket just nu i de sociala medier jag följer. Blondinbella och Odd, Amanda och Alex, Anitha och Calle, Dessie. Jag orkar inte höra. Blir superstressad av tanken att flytta allt jag äger. Kommer bo här tills jag tvångsförflyttas på grund av ålder, och då lär ju ingen kunna tvinga mig att hjälpa till att packa.

Nu är i alla fall Bella i hamn, så nu kan jag börja läsa hennes blogg igen. Det är ganska kul att läsa om hur det inreds och så. Fixar bara inte själva packandet.

Nu förstår jag varför folk som inte äger så mycket grejer påstår sig känna sig fria. Jag känner mig ofri och fastkedjad här, nu när jag tänker på det. Undviker alltså flyttbloggar för att slippa tänka på det.

//Mia

Förvandlingen

Här tittar man bort en sekund, och nästa gång man kollar så ser Natacha Peyre helt annorlunda ut. Jag känner knappt igen henne. Och så fort förvandlingen har gått. Hon har sett ut såhär så länge jag kan minnas, men nu, bara några månader senare ser hon ut som någon annan.

En annan bloggare som genomgått en stor förändring är ju Kissie (som för övrigt har anklagats för att försöka operera sig till Natacha Peyre. Så vem är hon lik nu? Ingen?) Där har förändringen skett mer gradvis, och därför inte känts lika chockerande.

I USA verkar Natachas nya look vara gångbar. Hon springer på plåtningar stup i kvarten och hennes modellkarriär tycks verkligen vara på gång igen.

//Mia

Lindex visar upp mångfald

Jag reagerade också på den här nya kampanjen som Lindex har som Lady Dahmer har skrivit roligt om. Mångfald är verkligen fel begrepp här. Kvinnorna är vita och ser typ exakt likadana ut i drag och storlek. Suck! När Lindex intervjuas så säger de att de valde ut olika personligheter och att det är mångfalden. Precis som om personligheten syns på bilderna. Herregud. Det hade varit roligt om en klädkedja hade vågat visa mångfald på riktigt. Det hade gjort succé tror jag, så kom igen nu! Våga!

//Anna-Maria

Att byta land

Det här inlägget av Prinsessan tycker jag var så fint. Själv hade jag nog haft svårt att lämna Sverige för ett annat land mer än halvårsvis eller periodvis. Skaffar man barn i ett nytt land med en partner från det landet så blir det förmodligen så att man blir kvar. Saknaden efter hemlandet finns nog kvar så länge man har släktingar och vänner kvar där eller hela livet.

Fast jag måste erkänna att jag är imponerad av de som vågar flytta till ett annat land och bosätta sig där. Eftersom jag själv inte är lika orädd så tycker jag att det är väldigt starkt. Har en del vänner som jag följer på Facebook som har skaffat familj utomlands och det är så spännande att följa.

Jag vet att ni är en del som bor utomlands och som bloggar. Kan inte ni göra ett avtryck här i kommentarerna så att vi kan få kika in hos er?

//Anna-Maria

Läsare önskar

Jag skulle tycka det var intressant om någon skrev en intervju med Tyra om hur man ska lyckas utan att krascha sig själv totalt. Vad har hon gjort fel? Vad skulle hon ge för råd åt andra unga entreprenörer? Det kan ju knappast klassas som en framgångssaga att göra som hon gjort, när hon efter tre-fyra år som företagare är fast i ett tablett missbruk, utbränd, sömnproblem, och en rad misslyckade affärsidéer i bagaget. Hur ser samarbetspartnerna på det hela? Har de något ansvar? Men alla intyervjuer jag hört med henne så lyfter man fram henne som en förebild för ungt företagande..

Lotta

Ja, det skulle jag också gärna vilja läsa. Har i och för sig inte läst speciellt många intervjuer med Tyra överhuvudtaget, sedan hon blev utbränd, och tycker mer att hon gett utbrändheten ett ansikte, snarare än framgångssagan.

Men i alla fall. Det hade varit väldigt mycket mer intressant att höra om hur det går till när man går in i väggen, vilka konsekvenser det ger, och hur man kämpar sig tillbaka, än att återigen läsa om någon som lyckats med ett företag och därför tror sig veta allt om det.

Om nu inte Tyra skulle vilja vara med i en sån intervju så hoppas jag i alla fall att fler får upp ögonen för ämnet och att det görs djupgående reportage om det.

//Mia

Kris

  • 21 apr
  • 18:57
  • odd

Jag trodde inte att man kunde kommentera hos Odd överhuvudtaget. Kan han se kommentarer, som aldrig publiceras? Var skriver man dem?

Skit samma. Han kanske har läst åsikterna här hos oss.

Men jag håller med honom om att man inte ska döma folks instinkter att rädda det som är dem kärt, även om det visar sig vara ologiskt och kontraproduktivt. Skärpning, ni som ger er på någons agerande i en krissituation.

//Mia

Några anledningar till att köpa tidningar

I det här numret av tidningen Amelia så är UnderbaraClara på omslaget och Tyra är intervjuad. Två anledningar till att köpa tidningen. Frågan är varför man blir lockad av det men det är väl nyfikenheten som gör att man tror att det skall finnas något avslöjande eller något annat spännande där som man inte har läst om i bloggen. Jag måste även köpa nya MAMA för det är tydligen en massa om Sigge Eklund i den och fina bloggaren Carin da Silva. Åker ner till affären nu.

//Anna-Maria

Dramatik

Jag hade väntat mig en lugn påskhelg. Har inte läst några bloggar alls, nästan. Men så idag såg jag på Instagram att det varit dramatik. Dessie har haft inbrott i bilen, och skyller det på avundsjuka bloggläsare. Det kan man ju aldrig veta, men jag tycker i alla fall att det låter minst lika troligt att det handlar om ett spontantilltag av tjuvar som kom över både en väska och en iPod. Skittrist, hur som helst.

För Bella och Odd hade det kunnat sluta ännu värre. Lägenheten hade kunnat brinna upp när de glömde kokande nappar på spisen. (Det hade aldrig hänt hos mig, eftersom jag för länge sedan slutat orka koka nappar.) Vilken tur att brandkåren kom i tid, trots att Bella precis tagit ner brandvarnaren inför flytten. Så fruktansvärt det hade varit om lägenheten förstörts, och framför allt om Christian hade strukit med.

Hoppas på en lugnare fortsättning av påskhelgen.

//Mia