Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Vem startar rykten?

Det ryktas om att niobarnsmamman Carola från Familjen Annorlunda är ihop med mångbarnspappan Peter från samma serie. Carola förklarar här hur det ligger till. Det ligger alltså inget i påståendet, men det uppstod när hon och han skojade på Instagram om att campa tillsammans. "Tydligen så får man inte ha vänner av motsatt kön längre." skriver hon.

Klart man får, men folk måste ju få spekulera lite också? Vilket faktiskt verkar vara helt ok för Carola, hon är inte upprörd över ryktet eller så. Men visst är det helt naturligt att man tänker lite på hur andra lever och då och då hamnar i spekulationer. Hörde på ett gammalt avsnitt av Fredagspodden häromdagen. (Jag tycker det är väldigt lugnande att lyssna på gamla avsnitt av någon pladdrig pod, för då vet jag att det är lugnt, och att jag inte kommer få ångest av något jag inte är beredd på. Fattar ni vad jag menar?) Då pratade Amanda om att hon kan se på folk om de är nära en skilsmässa. Andra människor har gravidradar. Jag är ganska observant där också, och anar just nu en graviditet som ännu ej är outad. Hursomhelst, huvudsaken är att man inte går runt och babblar om det! Man kan möjligen dryfta det med sin bästa vän, men man sitter inte och skriver det på sociala medier, eller frågar rakt ut, som en jävla elefant i en porslinsbutik. Man är disktret, för det är inte trevligt att folk ska behöva sitta och bemöta rykten som uppstått av långsökta spekulationer.

//Mia

Tänka snälla tankar om sig själv

Fint skrivet av Underbara Clara. Jag håller med om att självhjälpstips ofta gör att man känner sig ännu mer värdelös. Man får fler saker att kämpa med och det är inte riktigt det en människa i dagens samhälle behöver.

Det som Underbara Clara avslutar med, när hon skriver att man skall se på sig själv med Guds blick. Det tycker jag att man kan översätta till att man skall tänka om sig själv som man gör om andra. Man är mycket mer förlåtande mot andra. Kanske för att man ser helheten? På sig själv hakar man upp sig på det som inte är bra.

//Anna-Maria

Veckoslut

Jag hittar inte någonting att blogga om idag. Söndagen är bloggarnas sämsta dag, och så har det alltid varit. Folk orkar inte, och för oss (som inte heller orkar) är det svårare än någonsin. Dessutom brukar läsarna vara så himla elaka också, på söndagar. Eller, så var det förr i alla fall. Vi skrev någon gång om det, och lade fram olika teorier kring varför folk var så sura just på söndagar: 1. Bakfulla 2. Ångest inför arbetsveckan 3. Uppsvällda och tänker att en plågsam bantningskur börjar i morgon. Och alla ba svarade helt seriöst, typ:  "För mig är det alternativ 1 som gäller..." och så vidare. Otroligt roligt.

Men nu tycker jag att alla generellt är lite snällare, men jag kommer ändå inte på något att skriva om.

Har ni några förslag så hojta till!

//Mia

Guldknappen

Igår var det Guldknappen, som är Damernas världs modegala. Det var många bloggare där. För oss vanliga dödliga som inte är bjudna är det rätt kul att kolla in röda mattan efteråt.

Eller vad säger ni?

//Anna-Maria

Återta bröstet

Igår frågade jag vilken blogghändelse som förvånar läsarna mest. Någon svarade:

Jag är mest förvånad över Garderobsgrubbel/Avanna. En vuxen människa som lägger ut den ena avklädda bilden efter den andra.

Jag rusade omedelbart dit, eftersom jag faktiskt inte besökt hennes blogg på flera månader. Upptäckte att hon lägger upp en del lättklädda bilder, och jag gillar det! "En vuxen människa", ja, det kanske är det som gör att jag gillar det! Hon är i 35-årsåldern och fy fan vad kvinnor över 30 är underrepresenterade på det området. Anna skriver här om hur hon numera tänker när hon exponerar sig på nätet, och jag tycker det låter helt rimligt. I en krönika skriver hon: Låt detta bli sommaren då framförallt vi kvinnor tar tillbaka rätten helt och hållet till våra kroppar. Vad sägs om det, sommaren då Frankrike förbjöd burkini, och sedan tvingades backa?

//Mia

Saker som förvånar

Av allt som hänt sedan bloggandet startade, så finns det en grej som förvånat mig mest, och det är att Bella fortfarande inte visat sina barns ansikten offentligt. Inte i bloggen, inte på något tidningsomslag. Jag trodde ALDRIG att hon skulle hålla det så länge.

Trodde ni det?

//Mia

Kungligheter börjar blogga

Äntligen får vi väl säga. Kungahuset må vara stockkonservativa, men nu så sådär ca 15 år efter att de första bloggarna började att dyka upp så ger de sig in i detta fenomenala sätt att förmedla sig. Carl-Philip och Sofia börjar blogga (med misstänkta spökskrivare)!

Även om det är en mycket seriös blogg, vilket vi så klart respekterar, men helst hade sett varit mer privat likt Stjärnfamiljens blogg, så har de trots allt tagit steget in i bloggvärlden.

Kom igen nu Madde!

//Anna-Maria

Fröken Sverige

Jag var helt besatt av Fröken Sverige i mina tonår. Vecko Revyn hade den tävlingen då och det var oerhört intressant när den tidningen med alla lnadskapskandidater kom. Så icke pk som det går i dag. Men på 1990-talet så var det typ noll moral känns det som. Anledningen till att jag började tänka på detta var att jag hittade Jessica Olérs blogg. Jessica vann Fröken Sverige år 1998. Jag kollade upp vilka Fröken Sverige jag minns och det är alla från 1990 när Linda Isacsson numera Lindorff (Bonde söker fru) vann fram till 2001, när Malin Olsson (Sommarlov) vann. 1993 års vinnare, Johanna Lind, var länge min favorit kommer jag ihåg. När VeckoRevyn slutade med Fröken Sverige 2001 så slutade jag också. Tack och lov.

Många av de som har vunnit och de som kommit tvåa och trea har jobb i media eller är kända på något sätt. Vi har förutom de ovan nämnda Victoria Silvstedt, Petra Hultgren, Annika Duckmark, Valerie Aflalo, Jessica Almenäs och Miss Universum 1984 Yvonne Ryding.

Någon annan som var som jag? Indoktrinerad av tjejtidningar.

//Anna-Maria

Man kan sluta blogga

Vet inte om ni har märkt att Dessie har förändrats mycket det senaste året? Hon visar i stort sett bara upp bilder på sig själv, och bjuder extremt lite på sig själv. Häromdagen kom ett inlägg där hon förklarar att hon inte vill vara privat i bloggen, att hon hatar det ytliga kändislivet, vill radera alla sociala medier, men att hon älskar sina läsare, så hon tänker fortsätta blogga ändå.

Idag kom ett inlägg om hur dåligt hon mår av alla elaka kommentarer.

Kvar på plussidan över yrket bloggkändis är då alltså..? Pengarna? Ja, så måste det väl vara. Det är faktiskt ett stort problem. Jag hoppas att Dessie hittar en lösning. Idag är det väldigt vanligt att byta jobb mer frekvent än vart åttonde år. Folk skolar om sig, testar runt, startar eget, går tillbaka, vidarutbildar sig, gör praktik, avancerar, sadlar om... Man MÅSTE inte fortsätta blogga bara för att det gick bra för fem år sedan. Om Dessie helt förändrats, och lusten till att vara känd inte längre finns så tycker jag att hon ska söka sig någon annanstans. Dessie har ju ett guldläge som fortfarande antagligen kan försörja sig via bloggen, med minimal ansträngning, så hon kan fixa något annat, mer inspirerande, innan hon helt slutar blogga.

//Mia

Folk blir så ledsna

Underbara Clara tipsar om jeans. Lite märkligt kan man tänka, eftersom hon är tätt förknippad med kjolar och klänningar, men hon har faktiskt jobbat i klädaffär så hon har en del användbar kunskap.

Vill man ha riktigt tajta jeans så ska man köpa den minsta storleken man får på sig, för de töjer sig alltid. Och vill man att de ska få en snygg slitning ska man bära jeansen länge, flera månader, före första tvätten. Är de FÖR tajta när de ska användas första gången så kan man spraya dem fuktiga och gå in dem, då töjer de sig snabbt och formas efter kroppen.

Folk blir ledsna av det här. Flera människor blir besvikna på Clara. "Jag vill inte gå runt med blöta jeans". "Befäst inte detta. Det är sorgligt och jag vill inte uppmuntra mina medsystrar att gå runt i blöta jeans."

Jag vet att det här är fånigt av mig att haka upp mig på, men fan vad folk tycker synd om sig själva hela tiden. Hela nätet kokar av krav på triggervarningar och hänsynstagande, och sedan är människor ändå svinelaka mot varandra på riktigt. Verkligt jobbiga saker händer hela tiden, men detta handlar om jeansmode. Många vill ha tajta jeans, det är hyckleri att låtsas som att alla bara vill ha bekväma kläder på sig i alla lägen. Kan inte Clara få tipsa om hur man lyckas med jeansköpet utan att vissa ska bli ledsna? Gör ett eget statement, om ni tycker den frågan är så viktig. Gå klädd som Göran Greider (det gör gärna jag!) och sänk kraven för er omgivning, men bli inte kränkta av att det fortfarande finns tjejer som tycker det är snyggt med jeans som smiter åt. Herregud, det handlar om att töja ut ett par brallor, inte om att operera bort revben.

Och så stör jag mig på att det är Clara som får dessa kommentarer, bara för att hon är feminist och gör mycket för att peppa tjejer och vrida och vända på könsnormerna. Alla helt vanliga brudar som visar upp sina nya, dyra, trendiga och snortajta kläder varje dag får ingen kritik alls. Bara tummen upp och var har du köpt dom, jag vill också ha.

Allt är så skevt.

//Mia