Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Saida 2.0

Kissie var på ett event och blev "spådd på plats av en kvinna som heter Regina Lund" och det var tydligen väldigt spännande. Sedan när blev det så med Regina Lund? Att 25-åringar skriver så om henne? För tio år sedan hade det snarare stått "Regina Lund spådde folk på eventet! Så jävla konstigt. Mona i Rederiet står med massa tarotkort och spår i händer…"

Och så rådde hon Kissie att ta semester från sitt företag i två veckor. Det känns ju i och för sig lite 90-tal.

//Mia

Vad är hälsa?

Hugo Rosas skrev ett inlägg om någon bloggare som han hävdar ohälsohetsar. Lady Dahmer kände sig träffad och har svarat på inlägget. Jag förstår båda sidor men jag håller mer med Lady Dahmer.

Det är en fruktansvärt hälsohets i samhället och jag tror ibland inte att de som tränar mycket och äter "rätt" är de mest hälsosamma. Att vara smal är absolut inte lika med att vara hälsosam och att ha övervikt (vem som nu har bestämt vad övervikt är) är inte detsamma som att vara ohälsosam. Om man skulle leva ett liv helt i hälsans tecken så skulle man bara äta ekologiskt, kravmärkt och precis det man behöver, inte stressa vilket betyder att man typ inte kan ha ett jobb eftersom det betyder att man måste få sova så länge kroppen vill på morgonen och ingen hade fått ställa några krav på en överhuvudtaget, man kan inte heller utsätta sig för några kemikalier som finns typ överallt och man kan inte utsätta sig för några risker alls och så vidare. Det går inte i ett modernt samhälle. Det blir antagligen också ett väldigt fattigt liv eftersom man måste tacka nej till så mycket i livet. Är det att leva i hälsa? Att försöka leva så länge som möjligt? Är det inte viktigare att föröka få en balans i livet och blanda hälsan och njutningen? Det kan betyda att man lever som "överviktig" men inte stressar till exempel.

Att träning skulle vara det bästa för kroppen är kanske inte alls sant. En del hatar att träna och varför skall de göra något de hatar? Den stressen det ger är inte hälsosam så då är det kanske bättre att låta bli?

Sen vore det fruktansvärt om en kropp med en massa muskler blev normalkroppen i samhället. Om man bara skulle bli accepterad om man har rutmage. Jag är ju en sådan som älskar att träna för att jag mår bra av det psykiskt och för att jag älskar att känna mig stark och sätta upp mål som jag vill nå och så vidare. Men jag ser att den träningsvärld jag är inne i inte är hälsosam. Det hinkas proteindrinkar och intas en massa konstiga piller och drycker. Det är inte hälsa enligt mig men enligt Hugo som "måste" äta de här kosttillskotten för att få resultat eftersom han tränar för tävling ser det som hälsa. Där är vi av olika åsikt och det är okej. Alla gör som de själva vill med sitt liv men jag tror inte att Hugo lever mer hälsosamt än Lady Dahmer för att han tränar, faktiskt.

Slutligen så tycker jag att vi måste sluta döma andra och acceptera deras livsval. Lady Dahmer gör ett bra jobb med att försöka vara en motvikt till kroppshetsen som faktiskt är den som dominerar och därför behöver en motvikt.

//Anna-Maria

Modevecka igen

Ett bevis på att jag inte är särskilt intresserad av kläder är att jag inte visste att det är en modevecka nu, förrän jag såg att Kenza har varit där. Mina flöden brukar bombarderas av rapporter från Formex. Samma med bokmässan. Men modemässor går mig helt förbi. Jag har bara noterat att det är modevecka i Stockholm väldigt ofta. Hur ligger det till? Försökte googla, och det verkar som att det finns flera olika?

Kenza umgicks förresten med andra bloggare, och den enda jag känner igen är Andreas Wijk. Det är också ett tecken på hur lite modebloggare jag följer.

//Mia

Lady Dahmer är tillbaka

Lady Dahmer är tillbaka i bloggvärlden. Äntligen! Saknad som få.

Ni som har bloggat länge kan inte bara sluta sådär. Ni förstår inte hur saknade ni blir och hur stor tomheten blir efter er. Det är precis som om bloggvärlden består av en kombination av massa olika bloggar som kompletterar och fyller mitt och andras liv. Som en cirkel med en massa tårtbitar (bloggar). Slutar en tårtbit (blogg) så blir det ett hål att fylla och det kan inte vem som helst göra. Därför är det också svårt för nya bloggar att ta plats i den här cirkeln. Det går men det är väldigt svårt.

Håller ni med?

//Anna-Maria

Kan bloggare förvandlas?

Har ni något exempel på en bloggare som verkligen förändrats, och som fått läsarna att glömma bort det gamla jaget?

Det är så avslöjande när allt finns kvar i arkivet. Gamla citat delas, bilder cirkulerar, bråk ligger och gror. Min teori är att det är mycket svårare för en bloggkändis att förändras än för en artist eller liknande. Artister kryper in i sitt skal, eller studio, eller var de håller hus, i några år och kommer tillbaka med en ny framtoning. Bloggare harvar på, år efter år. Jag tror att det krävs ett riktigt långt uppehåll, ny adress, ny design och en stor förändring i sätt att skriva och profilera sig för att det ska funka.

Men som det är nu så är det såhär: "Men Guuuud, kommer du ihåg när Blondinbella hånade tjocka?" Och man ba: "Ja."

"Tänk att Paow och Dessie drog varandra i löshåret och polisanmälde varandra och sånt förr!" Och man: "Har de slutat med det?"

Trots att det har gått typ sju år, och de har gått från barn till vuxna, högstadieelever till kändisar. Det är faktiskt lite orättvist.

//Mia

Odlingsglädje

Glöm inte att ni kan följa UnderbaraClaras gårdsbutik och odling på närmre håll än via henne. Albin är en av kompanjonerna, och han bloggar här. Jag är kass på odling, men tycker ändå det är intressant att läsa om hur det går för dom. Lite avskräckt blir jag dock. Det är inte lika smittande som när Clara bakar. Det verkar så svårt att odla. Skulle förstås få börja i pytteliten skala. Vi fick hem en tomatplanta från barnens förskola, att vårda under sommaren. Det blev inga tomater… Ska läsa igenom Marstorps-bloggen och försöka hitta en ursäkt till att plantan tvärdog.

//Mia

Misslisibell fälls

Bloggaren och YouTubaren Misslisibell har fällts för att ha gjort olaglig reklam för sminkprodukter. Det här är det första fallet och säkert inte det sista. Det är bra att det äntligen händer något för regler och lagar är till för att följas.

Jag tror att det i längden gör att folk ser mer seriöst på sociala medier och förstår att det är lika inflytelserikt, om inte mer, än gammelmedia och reklam på tv och i tidningar. Det kommer också göra att både företag och bloggare skärper till sig. Kanske leder det också till att det blir dyrare att göra reklam för företag på sociala medier om det får högre status?

Misslisibell är bara 14 år och därför inte straffmyndig så jag vet inte hur hårt hon drabbas? Det är väl hennes föräldrar som får ta straffet antar jag.

//Anna-Maria

Sanningen?

Någon här som är medlem i Facebook-gruppen Family Living - the true story? Jag är det, och den får mig på gott humör. Jag gillar inte oreda (vem gör?) och tycker själv det är jobbigt när (att) det är stökigt i huset. Bilderna som postas ger mig inte direkt ett välbehag, men jag tycker det är befriande att se att många faktiskt har en massa bråte, eller stök, och dessutom klarar av att se humorn i det.

Monas Universum visar idag upp bilder från sitt hem, som just nu hade platsat i gruppen. Även om det verkar ovanligt kaosigt just nu, så tror jag att berget i makens garage har byggts upp under en lång tid. Det ÄR ju svårt att hålla ordning när vi i vårt privilegierade land äger alldeles för mycket grejer, och lever i en tid så trender och smak snabbt ändras. Visst KAN man kämpa emot konsumtionen, vi är inte nickedockor allihopa, men det är så många normer och tryck man bör kämpa emot, och det är inte konstigt att vi bara gör som samhället/reklamen/media/vänner/allmänheten säger ibland.

Mona har förresten också varit på Formex, i form av utställare, och hennes skildring är inte riktigt så lockande som många andras. Sugig och smutsig, är hennes betyg.

//Mia

Josefin gifter sig

Men herregud! Här skriver jag om Charlotte Perrelli som skall gifta sig nästa vecka och så glömmer jag bort att Josefin Knave gifte sig igår. Josefin Knave och Martin Huss, HanaPees kompis och poddkollega, har gått och gift sig. De har ju också lilla Bo tillsammans. Finare kan det knappast bli. HanaPee (datorn vill att jag skall skriva kanapé och en kanapé är ju nästan som en toast) var toastmaster på bröllopet och vad passar bättre än en master som toastmaster. Hoppas att hon skämtade om det på bröllopet. :D

Nu vill vi se mer och höra mer om hur roligt och fint det var.

//Anna-Maria

Stipendium till bloggläsande formgivare

Ingen bloggläsare har väl missat att Formex-mässan precis har varit. Trendenser-Frida har som vanligt varit där och rapporterat, och det har många andra också. Frida skrev en text häromdagen med en frän rubrik (älskar förresten att kolla adressen i blogginlägg, för ofta har rubriken ändrats efter inlägget fått sin adress…) Hon uppmanar nya, unga designers att våga göra andra, större, ovanligare grejer än brickor och disktrasor med tryck. Jag har inte tänkt på det, men visst stämmer det att det finns tusentals snygga brickor nuförtiden. Och hur ofta behöver man köpa en ny? Jag har två, en som jag fått med någon prenumeration av någon inredningstidning, och en som jag fått tillsammans med UnderbaraClaras bakbok. Båda två med snygg design, och den ena är en för mycket.

Jag fattar att det är svårt och dyrt att skapa större grejer, eller grejer som kräver egen produktion (för jag antar att trycket på en bricka är enkelt att lägga på på en prefabricerad bricka). Det fattar Frida också, så därför tänker hon till nästa år utlysa ett "anti-brick-stipendium", som ska gå till en formgivare som ger sig på ett område som hittills inte skämts bort med snygg design.

Kul. Och spännande att följa.

//Mia