Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Mäh!

Keela ska inte komma här och berätta för mig vilken stjärna Leonardo DiCaprio är.

Skoja bara. Kul för henne! Tror det var bra att det var hon, och inte jag, som var på den där festen. De andra personerna som rabblades upp hade jag inte ens känt igen.

//Mia

Börja i rätt ände

I veckan har det varit "Rädda noshörningsgala" i Göteborg. Kändisar, kungligheter och andra viktiga personer har flugit dit för att dricka champagne, gå på röd matta, äta snittar och för att visa sitt stöd för noshörningarna. Utanför Clarion Post satt tiggare med sina hungriga barn, men de fick inget, för pengarna var slut, de hade gått till noshörningarna.

Carolina Gynning var där och ädelt nog hade hon skänkt en tavla med en pensel på. Noshörningarna tyckte att den var jättefin och har nu hängt upp den på savannen så att alla kan ta del av den.

Mamma noshörning, när hon fick höra om galan: -Jag känner mig utnyttjad. Det enda vi ser här på savannen är människor som har det så dåligt att de måste skjuta oss för att försörja sig. Lönen på fabriken här i närheten är så låg, så därför måste människorna skjuta oss för att kunna ge sina barn mat. Istället för att arrangera en gala för oss noshörningar kan de rika människorna som äger fabrikerna hjälpa sina medmänniskor så att de inte behöver skjuta oss för att överleva.

Skämt åsido.

Det är något som skaver med galor av den här typen. Jag tror inte att det hjälper de stackars noshörningarna ett skit för jag tror att problemen är mycket större än att det räcker att gå på gala och visa sitt stöd för ett utrotningshotat djur. Det får kändisar att känna sig lite bättre och framstå som goda i folks ögon. Hade de skänkt pengar om de inte fick gå på fin gala och inte fått uppmärksamhet? Om de vill göra skillnad så finns det andra saker än att gå på gala och skänka pengar som hade gjort skillnad på riktigt. Förhoppningsvis blir kunskapen om orsakerna till problemen större och det kanske gör att de som har makt och pengar prioriterar annorlunda. Men jag är skeptisk.

//Anna-Maria

Bloggare som gått vidare

Ana Gina-bloggen gav ju Gina Dirawi en karriär. Hon fick leda Melodifestivalen och göra radio och det ena med det andra.

Tänkte att vi kanske tillsammans skulle kunna lista folk som lyckats tack vare sina bloggar. Där bloggen var ett avstamp som ledde dem in på en helt annan väg i livet, och där bloggen inte längre är det största.

Alex Schulman är väl ett exempel? Han jobbade visserligen på Se&Hör innan bloggen, men det var väl ändå inte någon riktig karriär om man jämför med vad han har nu.

Blondinbella och Kenza har lyckats utveckla sina varumärken fantastiskt bra. De gör ALLT nu, men det kanske är bloggare man ser dem som främst ändå.

Fotbollsfrun! Hon är ju ett praktexempel. Hon var utbildad journalist innan hon började blogga, men hennes asroliga bloggande som en till en början anonym Fotbollsfru gjorde att hon fick jobb på Aftonbladet och nu skriver hon både krönikor och böcker.

UnderbaraClara försörjer sig på pyssel, bakning, böcker, tv, odling och sånt, mycket tack vare bloggen, gissar jag på.

Fyll gärna på listan.

//Mia

Blog Awards 2014

Här kan ni se bilder från Blog Awards. Lite snålt med bilder tycker jag för jag vet andra kändisar och bloggisar som var där som jag såg på Instagram. Men det kanske kommer upp fler?

Här kan ni se vinnarna. Många som vinner år efter år.

Hannah och Amanda var där. Antagligen hade de fått reda på i förväg att de hade vunnit. Precis som HanaPee tänkte när hon såg dem. Då visste hon att hon inte hade vunnit Podcast-kategorin.

//Anna-Maria

Uppdatering

Fast nu kollar jag själva prisutdelning (tydlig inramning!) och nu önskar jag att jag var där! Clara Henry är bra och Daniel Paris är rolig, och tvärtom! Och jag gillar stämningen. Tror jag i alla fall. På avstånd.

//Mia

Blog Awards live

Försökte kolla på Blog Awards live, men det är inget för mig. Blir så stressad av att livesändningar saknar struktur och tydlig tablå *lägger mig tillrätta under min sten*. Det bara pågår och pågår och man vet aldrig vad som händer. Men Andreas Wijk är förstås tilldragande som alltid. Min hjärna fick vingar när jag tänkte på att jag kunde varit där, men genast slog den ner i backen när jag panikartat började fundera på vad jag skulle ha på mig. En gnutta hopp tändes när jag såg att Hanapee skulle ha på sig Stan Smith. Dojan jag själv burit sedan 1990, men jag inser att mina är nergångna och utslitna efter allt travande mellan dagis och hemmet.

Oavsett så hejar jag lite på Hanapee och Martins podd! Jag lyssnar alltid på Alex & Sigge och Hannah & Amanda först, men vanans makt är stor. Jag älskar Hanapees otroliga podcast också.

//Mia

Blog Awards live

Idag är det VeckoRevyn Blog Awards. Det sänds tydligen live med Andreas Wijk i kväll 19.30. Jag är mest spänd på om Alex & Sigge och Hannah och Amanda kommer att närvara. Men oddsen på det är förmodligen skyhöga.

//Anna-Maria

Egoism är svaret

Lady Dahmer skriver en krönika om valet som jag tycker har sina guldkorn till poänger. Läs hela här.

Den här biten gillar jag allra bäst:

Sverige har länge varit ett föredöme för resten av världen. Ett väloljat maskineri där alla har det bra och ingen behöver vara fattig. Det svenska folkhemmet föddes ur solidaritet och grundades på idén att alla är lika mycket värda och att vi ska ta hand om de som inte förmår ta hand om sig själva. Med denna tanke byggde vi en fungerande välfärd med hög levnadsstandard, den bästa sjukvården och bra möjligheter till utbildning.

Undersökningar inför valet visar att det människor i Sverige oroar sig mest för idag är jobben, vården, skolorna och äldreomsorgen. Den politik som förts de senaste åtta åren har normaliserat ett jag-tänk som utgår från individens dvs mitt behov. Vad vill jag ha? Vad behöver jag? Hur kan jag få det bättre? Det har blivit vardagsmat att sätta sig själv i första rummet, sparka nedåt och ta från de som inget har och det i sin tur har skapat en grogrund för utanförskap och rasism. Detta har gjort det möjligt för Sverigedemokraterna att växa.

Egoismen tror jag också är en av anledningarna till att folk röstar på SD. Senast idag läste jag om en som röstade på SD som hävdade att vi som bor i landet nu måste få det bättre först innan vi kan hjälpa andra. Det argumentet är nog det dummaste jag har hört. Vi har det så fruktansvärt bra i det här landet så vi är ett land som kan ta emot flyktingar. Vi har plats också. Åker man utanför städerna så är det bara skog, skog, skog. Vi skulle behöva fler folk i landet och jag tänker inte föda fler.

Så hur mycket bättre skall vi få det innan vi kan ta emot folk som svälter, dödas, våldtas och tvingas fly från sitt hem för att överleva? Hur många vändor till Gekås skall vi ha råd att åka till innan vi kan hjälpa folk i nöd? Hur mycket skit måste ni köpa innan ni är nöjda? Visst finns det problem men vi svälter inte i Sverige och så länge vi inte svälter så kan vi hjälpa de som gör det.

Sen det här med segregationen. En människa som flyr hit bryr sig inte om segregationen. De som verkar vara mest oroliga över det är de som bor på landet som inte har en invandrare i sikte, om vi skall titta på vilka som röstar på SD. De som flyr hit bryr sig i början bara om att deras barn överlever och att de själva kan gå ut utan att dödas av en granat eller våldtas. Vad är NI rädda för? Att någon med burka flyttar in i grannhuset? Inte direkt livsfarligt, eller hur, inte som en granat.

Är ni rädda för andra kulturer? Jag heter Anna-Maria Johansson, är född i Sverige av svenska föräldrar och jag är blond och blåögd. Ni kanske tror att jag har en massa gemensamt med er eftersom jag passar in i er mall över hur en "riktig" svensk skall se ut. Nej, tack. Jag spyr av tanken att jag skulle vara en som ni accepterar och som får vara kvar här. Jag kan säga att jag har mer gemensamt med människor från andra kulturer än vad jag med människor som röstar på SD. Dra inte in mig i er kultur, tack. Prata inte om Sverige som om ni är de som har första tjing på landet och som om ni vet hur andra människor skall leva. Jag vill inte att alla skall leva i kärnfamiljer, jag vill inte att kvinnor skall vara hemma och ta hand om barnen så som det var förr i någon jävla förlegad folkhemstanke och jag vill inte vara med i den kristna kyrkan. Jag vill ta emot flyktingar, jag vill att alla skall få leva som de vill och jag tycker att alla är lika mycket värda. Även SD-sympatisörer.

Sen det där dumma om att hjälpa folk i deras hemländer. HAHAHAHAHAHAHA! Det är så dumt, så dumt. Visst är det bra med bistånd som funkar men hur tror ni att Sverige skulle kunna hjälpa folk i krig. Vi har inte armé så det räcker för att stoppa kriget och om vi skulle skicka ner pengar, hur mycket tror ni att det hade kostat, och allvarligt talat, pengar har inte något värde överhuvudtaget i krig.

Vad offrar DU när vi hjälper människor i nöd? Vad är det ni som röstar på SD måste försaka som absolut inte går att försaka? Ni vet inte vilket ben ni skall stå på när det gäller jobben heller. I ena andetaget så säger ni att invandrarna tar era jobb och i andra andetaget så säger ni att invandrarna lever på bidrag. Hur skall ni ha det?

Skall bli intressant att se vilka 47 stycken ledamöter som SD kommer att lyckas skrapa ihop. Jag lovar att inom ett år så har minst hälften skrivit olämpliga saker på Facebook och tvingats avgå. Det är inte de smartaste besticken som inte lyckas hålla sig ifrån att uttala sig rasistiskt. Svårt att hålla de privata tankarna privata? Men hur mycket kan man begära av en människa som sitter i riksdagen egentligen? De bestämmer ju bara över ett helt land.

//Anna-Maria

Sorg

Nu har Hannah Graaf kommenterat tragedin hon och hennes familj drabbats av. Det är helt fruktansvärt att läsa om den avgrundsdjupa sorgen, men hon har skrivit väldigt vackert. Hon vädjar om respekt och vi ska inte citera eller kommentera eller spekulera. Men jag tror ändå att de flesta som läser det där saknar ord. Det är så sorgligt.

//Mia

Hustankar?

För er som är lika nyfikna som vi är, så kan man kika på Ebba von Sydows fantastiska lägenhet här. Den är till salu. Jag tippar på att de skall flytta till hus.

Vad tror ni?

//Anna-Maria