Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Sommarpratare

Det blev tre kända bloggare som skall sommarprata. Gynning, Gidlund och Kling.

Nu när jag har börjat att lyssna på podcasts så kommer jag nog att lyssna på de flesta av sommarpraten. Tidigare har det bara varit de jag verkligen ha velat lyssna på som Underbara Claras, Hanna Hellqvists, Alex Schulmans och Ginas.

Jag kan tänka mig att en del kändisar blir jävligt bittra varje gång de inte blir tillfrågade. Men varför? För att kvalificera sig som sommarpratare så måste man ha något extra att dela med sig av. Det räcker inte med att man är känd eller är en offentlig person. Man måste ha en historia att berätta som människor kan känna igen sig i och som är gripande och privat. Sen måste man vara en intressant personlighet också och inte bara någon som syns i media. Det är ju inte hur känd du är som kvalificerar dig till att sommarprata. Många okända människor har förmodligen väldigt mycket mer intressanta sommarprat på lager men det behövs ett kändisskap för att få till den där extra dimensionen av intresse för pratet.

Vem skulle ni vilja höra sommarprata?

Studentens lyckliga dagar

Bella skriver förresten även om en annan slags parad idag. Studenter sjungandes på flak. Hon blir nostalgisk, men är samtidigt nöjd med att vara vuxen och fri (än så länge! hehe...) Men hon skriver också att hon är glad att hon slapp framtidsångesten när hon tog studenten, eftersom hon redan hade påbörjat sin karriär. Jag avundas henne.

Jag drabbades av den där framtidsångesten, och kan inte känna någon glädje alls när jag ser på mina gamla studentbilder. Det var liksom den dagen då fotfästet försvann, och jag tillhör dem som inte alls tycker det är kul eller inspirerande att inte ha någon fast punkt. Det känns ju onödigt nu i efterhand, att jag oroade mig och mådde så dåligt under den perioden, för det löste ju sig och jag har inte suttit helt pank och panikslagen en enda dag sedan dess. Men det kanske inte hade hjälpt att veta det, eftersom själva vilsenheten ändå var helt vidrig. Jag vet inte.

Hur kände ni när ni tog studenten?

Bella var en gång på Pride

Sedärja, här påminner ju Blondinbella oss om när hon var med i Pride-tåget. Vi skrev ju om det i samband med omklädningsrumsbråket. Jag minns det mycket väl. Men jag måste säga att jag trodde att hon var utklädd den där gången. En sådan frisyr är ju sällan någon har utan att försöka vara lustig.

Ännu ett rövbråk?

Malin Wollin kände sig tvingad att ta bort en bild av sig själv i bikini, eftersom hon inte orkade med tjafs. Några av läsarna reagerade negativt på bilden som hörde till det här inlägget om hur Malin håller sig i form.

Hon svarar i ett nytt inlägg med att hon är trött på att kvinnor inte får visa upp sina kroppar utan att få kritik. Ungefär samma innebörd som Underbara Claras inlägg efter "rövbråket", alltså. För män får ju visa upp sig utan att någonsin någon klagar på att bilderna hetsar eller ger andra män ångest.

Ja, det stämmer ju. Men det beror ju inte (bara) på att vi är snällare mot män och tillåter mer från dem, utan främst handlar det ju om att kvinnor får ångest av andra kvinnors kroppar. För män är det inte alls lika ångestladdat (och om vi går mot det hållet så är det såklart också fel). Men kvinnors kroppar behandlas och värderas annorlunda än mäns, och därför är det inte jämförbart, tyvärr.

Därmed inte sagt att jag tycker det är rätt att jaga och skuldbelägga de kvinnor som publicerar mer eller mindre smickrande bilder på sig själv på nätet. Det är enligt mig helt fel att lägga ansvaret för sin egen kroppsångest på enskilda kvinnor på det sättet. Det har vi redan skrivit i bloggen och pratat om i podden.

Fast... Malin Wollin låtsas plötsligt i det andra inlägget som att  hennes smalhet bara råkar vara och att det är helt odramatiskt och oviktigt. Att hon kanske har sina dolda skavanker som ingen vet när de dömer henne."Men åååhhhh jag är ju smaaal. So what, det är en lägerfånge också." Men första inlägget handlade faktiskt om hur Malin äter för att se ut som hon gör, och att hon vill äta för att bli snygg och hundra år gammal. Så även om hon skriver att man ska vara stark, glad, hälsosam och rolig för att vara snygg, så kan man nog även peta in ett "smal" i den där listan också. Och jag klandrar henne inte, men förstår liksom att folk blev lite besvikna också.

Det här med namn

Jag sa till Mia igår att jag hade kunnat skaffa fler barn bara för att det är så roligt med att ge barnet namn. Självklart överdrev jag men tycker inte ni att det är fantastiskt roligt att komma på namn till barnen? Jag vet flera av mina klasskompisar och vänner som hade bestämt namn på sina barn redan på lågstadiet så något speciellt måste det vara med namn.

Sofi Fahrmans dotter skall heta Lily och Anine Bings son skall heta Benjamin. Men det gulligaste måste vara att Ebbas dotter Marianne har en kompis som heter Vivianne. Ett radarpar redan nu.

Om jag hade fått en dotter till så skulle hon heta Sonja har jag ju skrivit här förut och om jag skulle få en son till så hade han fått heta Harry. Jag har förmånen att få döpa fyra kattungar och det är ju helt underbart roligt det också. Det lutar åt Katniss, Blixten, Wall-e och Sigge (inte Sigge Eklund utan min dotter vill att den ena skall heta det för att hennes kompis på dagis har en hund som heter Sigge). Någon måtta får det vara på kändiskåtheten. ;)

Undrar vad Blondinbellas barn kommer att heta? Det blir ju något klassiskt och kungligt förmodligen. Beatrice och Waldemar tror jag på.

Nytt podcastavsnitt!

Nu är ett nytt podcastavsnitt uppe. Lyssna här om ni har ITunes och här om ni inte har det. Vi producerar som bara den. Men det är ju kul. I går lyckades vi inte tajma Mias ettårings sovtid så hon fick vara med under inspelningen. Vi gjorde en Hannah och Amanda helt enkelt och poddade med barn.

Det här avsnittet pratar vi om Mors dagsfirande som går överstyr och om Katrins befruktningsberättelse. Vi tar också upp det här med hur mycket sex man skall ha i ett förhållande som diskuterades i veckan och så avslutar vi med integritet på nätet.

Kom gärna med konstruktiv kritik.

Verklighetscheck

Någon kommenterade att det är lustigt att se Kenza (och säkert andra stjärnbloggare) ta mer traditionella jobb, där de måste vara fysiskt närvarande vid vissa tider. Jag håller med. Kanske kan de inte uppskatta bloggyrket fullt ut förrän de har testat ett vanligt jobb.

Dessie är en av de som ska försöka satsa. Hon ska dra ner på drickandet och börja träna. Dessutom ska hon försöka börja skolan igen. Gymnasiet, antar jag. För hon genomgick väl högstadiet? (Men Paow gjorde inte det, va? Eller minns jag fel?) Varför ska Dessies mamma hjälpa henne med att söka till skolan förresten? Dessie är ju myndig, hon behöver väl inte någon målsmans underskrift för det?

Drogliberalt

Dani Karlsson har skaffat en helt egen kategori för droger som kan liknas vid LSD. Olagliga i Sverige tydligen. Jag kan ingenting om det här men jag förstår att det te som man dricker är starkt och effekten är liknande en LSD-tripp. Dani försvarar detta genom att vi har mediciner i Sverige som är som droger men som läkare skriver ut. Visst har vi det men då sker det under någon slags kontroll. Hon skriver också att det handlar om att bruka och inte missbruka. Sen tar hon Steve Jobs som exempel på en framgångsrik person som använde ayahuasca. Visst finns det framgångsrika personer som har använt droger men det finns rätt många fler exempel på folk som har dukat under och dött av droger än de som har blivit framgångsrika på grund av dem. Danis inlägg låter som propaganda för droger om ni frågar mig.

Vad säger METRO om detta att Dani förespråkar substanser som är olagliga i Sverige?

Ingen riktig sommar

Kenza oroar sig för att det inte ska bli någon riktig sommar i år. Det är för kallt, och så vidare. Extra problematiskt är det eftersom hon inte kommer hinna resa någonstans i sommar på grund av jobb. Hon vill försöka pressa in en sol- och festresa med tjejkompisarna.

Jag känner att det inte blir någon riktig sommar om inte Kenza åker på partyresa till en grekisk ö med tjejerna. Solbränd Kenza i bikini med en cola på dagarna, och en festklädd Kenza med öl på nattklubb på kvällarna. Och så massa glada vänner som tokdansar och skrattar. Så har det liksom varit sedan bloggvärldens begynnelse, och så måste det bli i år också.

Att se på saker på fler sätt är tydligen svårt

Varför är det så svårt för folk att tänka på saker och ting ur andras synvinkel? Det här inlägget av Blondinbella om porren är ett typexempel på det. Blondinbella utgår från sin egna upplevelse och dissar totalt andras och hävdar att om man har problem så har det med ens egna självkänsla att göra. Åhh, den här ständliga självkänslan.

Jag kan förstå vad hon menar med att man skall hitta syndabockar för ibland är det så men om alla problem som folk har skulle vara på grund av självkänslan så hade vi ju inte haft några problem alls i samhället. Blondinbella förenklar och är väldigt tunnelsynt i den här frågan. Det är självklart att porren har en stor betydelse i hur vi ser på sex i samhället. Jag tror inte att Blondinbella skulle göra en Brasilian wax (hon gjorde det i början av hennes och Odds förhållande) om det inte hade varit för porren där kvinnors underliv skall vara hårfria och se ut som prepubertala. Det finns inte heller mycket sexupplysning på film som känns som "vanligt sex" så det är klart att porren står för mycket av den sexupplysningen och det är självklart att det påverkar oss.

Om hon tycker att hon i det här inlägget provocerade genom att tillåta sina pojkvänner att kolla på porr så är hon helt fel ute. Det är hennes sätt att bagatellisera andras upplevelser av sex som stör mig enormt. Det låter väldigt okänsligt faktiskt.