Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Katter och feminism

Jag hade tänkt att blogga om de här roliga katterna i brist på annat. HanaPee skrev om dem och jag kände att det var lagom lättsam fredagsunderhållning. Älskar djur som gör människoliknande saker. Till den grad att jag går runt hemma och hittar på dialoger till mina katter efter hur de beter sig. Är det fler som gör så eller är jag störd?

Men sedan så dök det här upp. Sandra Beijer listar månadens feministhändelser i media. YES! Gud vad bra. Älskar det också.

Ha en härlig fredag!

//Anna-Maria

Fin hälsning

Det finns visst mogna bloggare med annat att komma med än shopping och renovering. Det visade sig att en av våra läsare tillhör den gruppen:

Det finns tusentals mogna bloggare, skriver ni. Det stämmer säkert. Själv är jag 74 och gillar att berätta om min vardag på bloggen. Den heter osorterat just för att den innehåller lite av varje, stort och smått. Men jag följer er blogg för att se hur andra har det, kollar gärna Blondinbella, Foki och Underbara Klara. Vilka kontraster de tre är, men det är kul att få en inblick i hur det är att vara ung och mitt i livet.

Henny Linnea

Kul och inspirerande tycker jag! Otroligt vackert namn också.

//Mia

Mammor med plut

Jag blir provocerad av det här.

Att man som gravid inte bör spruta in något i läpparna, av den enkla och intetsägande anledningen att "kan man inte låta bli att spruta in skit i sin kropp under nio månader"?

Alltså, om det är farligare än vanligt att spruta in "skit" i läpparna när man är gravid så är det ju lämpligt att avstå. Men om det inte är det, så vad spelar det för roll? Det handlar väl om att det är oheligt att tänka på sig själv som något annat än bärare av en blivande människa när man är gravid.

Jag blir ledsen av kommentaren eftersom jag tänker på Dessie, som beklagar hur hennes läppar blivit under graviditeten, då vätskan fyllt upp dem till bristningsgränsen. Hon fyllde dem innan hon blev gravid och nu vantrivs hon när graviditetssvullnaden gjort sitt.

Och man kanske inte tycker det är snyggt med extremt fylliga läppar. Men att bli upprörd över att andra inte ser kloka ut är lite väl mycket att sätta sina egna åsikter i centrum.

//Mia

En läsare skriver

Hela bloggosfären (säger nån så egentligen haha ) ger mig lite åldersångest för många av de bloggare som jag gillar är drygt 10 år yngre än mig. Bloggare i min egen ålder är så enormt statusjagande att det blir ointressant att följa dem. Jag säger inte de yngre är omedvetna om statusjakt men där finns det lite mer av ett "äkta" liv, tillrättaläggande inlägg kan ofta inte dölja hela historien. Och allt handlar inte om att visa vad man har köpt. Men bloggare runt 40 skriver bara om sina perfekta hem, familjer och allt de shoppar. Det blir urtråkigt.

Sofia

Ja, vad säger ni? Håller ni med om att 40-åringarna bara bloggar om shopping, medan yngre vågar visa fler sidor än så?

Jag har aldrig tänkt på det, men visst stämmer det, till viss del. De stora äldre bloggarna som jag kommer att tänka på på rak arm visar ofta upp ett vackert hem, söta barn, lyxig mat och dyr shopping och inte så mycket mer. Liiite liiite klagomål på dålig nattsömn och sjuka barn, men inte mycket mer smolk i bägare än så.

Men, detta handlar alltså om de stora. De som slagit igenom och fått en jäkla massa läsare och fans. Det finns tusentals av mogna bloggare som skriver om allt möjligt mellan trams och visdom, men de är inte lika stora. Vilket kanske också säger en del sorgligt om vår värld.

//Mia

En bloggtrend

En bloggtrend just nu är dumplings. Alla bloggar om det. Degknyten med fyllning. Jag har inte provat själv men det är säkert gott. Emma har gjort egna. Imponerande.

//Anna-Maria

Tiden går

Häromdagen fyllde Linda (Rosing) Thelenius 40 år. En våg av åldersångest vällde över mig, för jag minns både hennes 30-årsfest och 35-årsfesten. När hon fyllde 30 var hon som mest känd som skandal-Linda från Big Brother och den där besattheten som svenskarna hade kring henne då var inte sund för vare sig henne eller andra. När hon fyllde 35 firades hon stort med en ful brösttårta. I år åt hon middag med make och nära vänner. Har hon alltså lugnat ner sig, till sist, eller vad händer härnäst?

//Mia

Vad är stort för dig?

Jonna Jinton skrev om något stort som var på gång. Alla gissade på graviditet.

Det var det inte. Jonna skall installera ett värmesystem i sitt hus. Det är ganska intressant hur vi tar saker och ting för givet. Läsarna tänker inte att det kan vara något som för oss som bor i en vanlig lägenhet eller hus att man kan bli så exalterad över att inte behöva sova kloss an kaminen varje dag. Bekvämligheten gör oss kanske olyckligare på ett sätt eftersom det är svårare att bli glad över saker eftersom vi redan har det mesta. Hade vi inte haft värme eller el så skulle det ha varit en helt otrolig sak att få. Det märker man ju när det blir strömavbrott och så och då får jag nästan panik.

Apropå att bli glad över saker i vardagen så blev jag själv otroligt glad när jag upptäckte att en mycket välsorterad internetmatbutik kör ut till Åsa. Jag beställde på kvällen och maten kom dagen efter och när jag kom hem från jobbet stod maten i kyl, frys och skafferi. Detta sparar jag två timmar i veckan på och dieselpengar.

Vad för någon praktiskt i vardagen gjorde er glada senast?

En Schulmanpojk

Anitha och Calle skall få en pojk. Han skall delvis döpas efter Calles pappa. Tom Allan Schulman. Alex och Calles pappa hette ju Allan i förnamn.

Döper ni också era barn efter släktnamn? Det har jag gjort. Det känns som ett väldigt fint sätt att hedra sina gamla släktingar på.

//Anna-Maria

Mode

Tycker det har varit fullspäckat med evenemang som rör kändisar och bloggare de senaste veckorna och nu är det mycket med Modeveckan.

Det fick mig att tänka på modebloggar. Jag följer väldigt få renodlade modebloggar. Faktiskt ingen. Men när jag tänkte på dem så tänkte jag direkt på den första modebloggen som fick pris på Blog Awards, Amanda Berg. (Fast hon var väl inte heller enbart modebloggare). Det lustiga var att just när jag tänkte på detta och för en gångs skull klickade in hos henne, så har hon skrivit om sin tidiga bloggkarriär och om när hon vann modebloggpriset. Lustigt. Kul att höra hennes historia. Hon har självinsikt när hon berättar om sina lata tonårsdagar, och jag tror att en del stora bloggare kan behöva höra det där. Att aldrig ha haft ett vanligt jobb kan göra att man gör misstag som man inte hade gjort om man inte dragit vinstlotten och blivit proffsbloggare direkt.

//Mia

Kenza dansar

Kenza ska vara med i Let's dance i år. Hon är skitnervös med samtidigt har hon längtat efter detta sedan Blondinbella var med 2009.

Hur tror ni det går då? Kan Kenza dansa? Är det viktigt att kunna dansa? Man kan klara sig ganska långt på att vara skaplig duktig och väldigt populär va? Kenza ÄR populär, mer populär än vad Bella var när hon var med, och Bella åkte ut snabbt. Kenzas läsarsiffror nu är betydligt högre än vad Bellas var då. Men hur stor genomslagskraft har bloggar när det kommer till gammelmedia? Det blir spännande att följa. Kanske inte programmet, för det är verkligen inte min grej, men utvecklingen.

//Mia