Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Spring som en tjej

Den här filmen som Hej Sonja skriver om såg jag på Facebook för ett par dagar sedan. Trots att det är en reklamfilm som är väldigt tillrättalagd så får den fram budskapet på ett väldigt bra sätt. Lipvarning!

Vi minns väl alla "tjejracket"  när man skulle spela brännboll. Själv vågade jag aldrig ta det runda racket för att jag var rädd att missa. Killarna vågade inte ta det platta för att då var de mesar. Inte konstigt att killarna lärde sig att träffa med de runda när de tvingades ta det. Ja herregud så dumt.

//Anna-Maria

Mänskliga misstag

Katrin efterlyser snack om att skada sina barn. Hon glömde sätta fast Rambo i vagnen, och han ramlade ur, men hon fångade honom.

Visst är det skönt att höra att det kan hända vem som helst, men vet inte riktigt vad man ska säga om det. Föräldrar som vill sina barns bästa, som Katrin och de allra flesta andra, gör ju så gott de kan. Ibland glömmer man något, för det gör alla människor någon gång. Många gånger har en förälder då superreflexer, som Katrin hade, och barnet klarar sig utan skador. Ibland klarar sig barnet inte utan skador och det måste vara fruktansvärt, särskilt om det beror på en själv.

Jag vet inte hur sånt här ska kunna undvikas faktiskt. Det är bra att berätta om nya risker, om saker som ingen vet, men att en bebis ska ha sele i sittvagnen är inget nytt. Ändå kan man glömma bort det. Jag glömde att sätta på bromsen på vagnen och min bebis höll på att köra ner i Pippi Långstrumps sju hav på Astrid Lindgrens värld för ett par år sedan. Trots att jag egentligen kunde lista ut att man ska låsa vagnen om man ställer den i lite lutning ner mot sju hav.

Men det kanske är modigt av Katrin att erkänna detta, slår det mig nu. Folk är ju så dömande mot mammor, särskilt i sociala medier. Blondinbella fick skit igår för att Gillis satt i en babylift med näsan från hennes ansikte...

//Mia

Lugnet

Det är verkligen stor skillnad på uppdateringsfrekvensen idag jämfört med för några år sedan. Förr släpade folk med sig sina datorer vart de än åkte, och postade flera inlägg varje dag, oavsett om det var julafton eller Mallorca-semester. Nu är det sommar och trots att vädret är uruselt på de flesta håll i Sverige så kopplar bloggare av och ner. Och läsarna gnäller knappt. Det märker vi också. För tre år sedan fick vi skit om vi bara postade fyra inlägg på en dag. Nu skriver vi 2-4 inlägg och aldrig mer än så.

Jag tycker det är skönt att slippa ha pressen att uppdatera flera gånger varje dag. Och om man följer många bloggar så räcker det med något inlägg per dag och blogg. Det som är jobbigt är att för oss blir det svårt att hitta något att skriva om när alla andra har semester...

//Mia

Festivalyra

Jag skulle ha åkt till Hultfredsfestivalen 1996 när jag fick vattkoppor(!) och blev sängliggande. Efter det har jag inte varit på någon festival, så det är liksom mitt festivalminne. Min mamma var sjukt lättad och bäddade ner mig ordentligt i soffan där jag låg och gapade efter kakor och glass som hon kom springande med. Allt var ju bättre än dottern på festival, så hon passade opp mig.

När jag ser de här bilderna på fräscha festivalbesökare så kan jag inte låta bli att tänka på hur de har lyckats sköta sina behov och fått tag på mat och lyckats undvika lera med tanke på medias rapportering om det kraschade betalsystemet, inga toaletter och allt regn. Jag tänker att alla ser ut så här efter tre dagar på festival så Andreas bilder var ju upplyftande.

//Anna-Maria

Alla har rätt till kunskap om sin hälsa

Bra inlägg av Lady Dahmer angående objektifiering av kvinnor. Hon förklarar bra och sista stycket är viktigt.

Jag tycker dock att träningsbloggar borde få existera. Lady Dahmer verkar vara anti allt som har med hälsosam mat och träning att göra vilket jag tycker är att ha fel fokus. Folkhälsa är inte ojämlikhet mellan kön. Det är allas rätt till hälsa oavsett ålder, klass, kön och etnicitet. Folkhälsa är ett jämlikhetsproblem kan man säga eftersom alla inte har råd eller möjlighet till träning pga av livssituation eller kunskap.

//Anna-Maria

Naturligt

Höggravida Josefin Knave försökte peppa sig själv genom att titta på En unge i minuten, och bevittna en rad förlossningar. Stort misstag, tydligen och hon känner sig mindre inspirerad än någonsin.

Jag har inte sett just En unge i minuten, men jag såg på något förlossningsprogram på föräldrautbildningen före min första unge och ville bara krypa ur kroppen. MVC-kvinnan som höll i kursen strålade när hon satte på teven, och hon verkade tycka att närbilderna på skrikande kvinnor var vackra, naturliga och rent av säljande. Hon trodde vi skulle bli sugna på att föda.

Jag tyckte det var så hemskt. När man själv sitter påklädd och prydlig i ett rum bland främmande människor så är det fruktansvärt svårt att se sig själv i en situation där man sitter rund och naken på en boll samtidigt som man skriker och svettas medan svala barnmorskor med rockar på sig pratar lugnande med en. Jag kände bara att OM det kommer kännas naturligt att göra det i den situationen, då kan det inte betyda annat än att den situationen är vidrig.

Har ingen lösning på problemet, för jag tror ändå att det är bra att vara förberedd. För mig funkade det faktiskt ganska bra, för det var inte fullt så miserabelt att föda när jag väl låg där.

Sen skriver Josefin roligt om hur snabbt det ändå svänger. Nu är hon supersugen på att föda, så att hon slipper vara gravid längre. Det enda som är bra med att hata att vara gravid är att man inte fasar för att föda. Hoppas det är hennes tur snart. Och strax är det även dags för Underbara Clara.

//Mia

Nu får vi reda ut det här med bröst

Det här med bröst som Hej Sonja skriver om är intressant. Jag tänker att jag inte vill gå topless för att kvinnliga bröst anses sexuella och jag vill inte visa upp mig på det sättet ute i allmänheten. Män kan gå utan tröja för att deras bröst inte anses sexuella. Men var det inte vanligare förr med både fria kvinnobröst och mansbröst? När jag växte upp på 80-talet så var det jättemånga som solade topless och många män gick utan tröja på sig när det var varmt. Den sexuella attraktionskraften av kvinnors bröst försvann inte för det. Nu har män också börjat skämmas lite över sina kroppar. De skyler sig för att det inte passar sig att gå halvnakna i affären om de inte ser ut som bodybuildare. Det har snarare blivit så att alla skäms mer över sig själva, vilket inte låter speciellt upplyftande. Här har mediabilden av hur en människa ser ut påverkat starkt tror jag.

Jag tror faktiskt inte att sexualiseringen kring kvinnors bröst försvinner för att kvinnor visar brösten och jag tror inte att det är en jämställdhetsgrej heller. Visst vore det bra om kvinnor kunde gå topless utan att känna skam eller få blickar osv men jag fattar inte riktigt hur det skulle gå till om man inte får bort fokus på bröstens sexuella attraktionskraft? Är den verkligen socialt skapad? Att tända på bröst måste ju vara biologiskt ändå. Eller? Annars kan man lätt hävda att homosexualitet också skulle vara socialt skapat och då är man ute på djupt vatten eftersom det så skulle kunna hävdas att man kan ändra på människors sexualitet genom yttre påverkan och att det inte skulle vara något medfött.

När det gäller våra könsroller så tror jag att de är socialt skapade men där går nog gränsen för mig. Sexualiteten tror jag är medfödd.

Någon får gärna förklara detta för mig närmare för det är verkligen intressant. Någon som kan det här på riktigt alltså.

//Anna-Maria

Agerande mot näthat

Det här med Tyra och självmordsuppmaningen har ju fått en intressant utveckling.

Tyra klippte sin hund mitt i natten, någon skrev att hon borde ta livet av sig, Tyra skrev ut ip-numret, någon spårade det till SOS Alarm, SOS Alarm kontaktade Tyra och bad om ursäkt och spårade personen som var anställd via bemanningsföretag och gav hen sparken.

Man kan tycka så mycket olika saker av det här. Jag tycker det är lite skrämmande hur lätt man man bli sparkad idag. Det går EN dag, och kan knappast ha utretts ordentligt, men ändå är personen nu utan jobb.

Men jag håller inte med om de som säger att Tyra borde skött det här snyggare. Att hon hetsar på ett dåligt nätklimat osv.

ALLA stora bloggare försöker varje dag med taktiken att inte ta åt sig, att svara trevligt, att ignorera påhopp, att radera eller säga ifrån på skarpen. ÄNDÅ fortsätter de/vi dagligen få personliga påhopp och en del mottager även hot och alltså uppmaningar om att begå självmord.

Är det verkligen offrets ansvar att bemöta det SNYGGT?

Jag tror att det enda som kan få stopp på näthat är att folk inser att man kan avslöjas. Folks moraliska kompass funkar bara så länge det finns risk att åka dit. Så länge anonymiteten på nätet omhuldas så till den milda grad som den gör idag så har många en skev nätmoral som inte går i linje med verklighetens regler.

Det här är ett avskräckande exempel.

Ni som tycker att det är ohederligt av Tyra att "sätta dit" tjejen, tycker ni att Aschbergs program var fel också? Det säger jag absolut inte någonting om i så fall, för jag är själv lite kluven. Men jag vill gärna höra era motiv. Tycker för övrigt att om det är någon som bör vara försiktig med att hänga ut någon så är det TV3, snarare än en enskild bloggare som blivit nättrakasserad.

//Mia

Olika

Men okej jag ska försöka leva i nuet det är lika bra. Annars blir man en sån där surig Alex Schulman som letar ångest i allt och det kommer jag aldrig att tillåta mig till att bli.

Katrin

För sex år sedan tyckte jag att det var lite sorgligt att Katrin och Alex skulle skilja sig, för de verkade så passa så bra ihop. Hahaahaha. Fattar ingenting av den där tanken nu.

Varför har Alex och Katrin börjat håna varandra nu på senare tid? De första åren var de så hänsynsfulla och höll en låg profil kring skilsmässan. Nu plötsligt kommer små dissar i pod respektive blogg. Ja ja, någonting ska man ju ha att prata om...

//Mia

Jobb och plugg

Jag håller inte med Blondinbella om mycket när det gäller ekonomi. Nu har hon skrivit ett inlägg om att hon skall vara dragplåster i Almedalsveckan för Swedbank och prata om jobb och sparande.

För det första så vill jag säga att det inte är lätt att få jobb bara så där som Blondinbella verkar tro. Ungdomsarbetslösheten är skyhög och det beror inte på att ungdomar blir försörjda av sina föräldrar. Det beror på att de har svårt att få ett jobb eftersom det inte finns jobb till alla. Gillis kommer att bli serverad jobb till höger och vänster och då är det kanske bortskämt att inte ta det tänker Blondinbella och istället leva på mamma och pappa. Men det är bara en priviligerad klick som har det så. De är bortskämda redan i befruktningsögonblicket.

Sen är det faktiskt så att föräldrar har försörjningsplikt över sina barn om de bor hemma undertiden barnen går på gymnasiet. Även de som har fyllt 18år. Så då är det inte konstigt om föräldrarna betalar för barnen så att barnen kan koncentrera sig på skolan och få bra gymnasiebetyg och en gymnasieexamen som de flesta jobb idag kräver att man skall ha. Bättre att fokusera helhjärtat på en sak än att jobba och plugga samtidigt och inte få så bra betyg som man kunde ha fått om man bara pluggade.

Sen är det så klart bra att sommarjobba och ha ett helgjobb om man får ett och känner att man orkar och hinner med. Men många har ju sporter och andra fritidssysselsättningar som tar tid som också är meriterande i framtiden när man söker jobb om man nu skall tänka karriärsmässigt. Det är inte bara pengar som är det viktiga. Många klarar sig på sitt studiebidrag fram tills att de tar studenten. Hur torftigt de nu än må låta så är det så.

Blondinbella själv valde att jobba istället för att plugga och det funkade bra för henne men vi får inte glömma att hon är one of a kind. Det finns bara en Blondinbella och det måste Blondinbella också förstå. Om man är en vanlig människa och verkligen vill komma in på en utbildning och plugga vidare efter gymnasiet så måste man lägga ner mycket tid på skolan och om man som förälder då kräver att ungen skall jobba extra också, utöver allt plugg, så är ju det en galen förälder vi snackar om.

//Anna-Maria