Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Sorg

Det är så fruktansvärt sorgligt att skriva att Lina som drev bloggen Handleder nu har avlidit.

Lina bloggade i många år, och hade en stor, trogen läsarskara. Hon uppmärksammades av stora bloggare som Anna Hibbs och Amanda Schulman. Lina skrev öppet och ärligt om sina psykiska problem, men hennes humor och intelligens lyste igenom allt hon skrev. Tyvärr är nästan hela arkivet raderat. I mitten av juni gjorde Lina ett självmordsförsök på toaletten på psyk, vilket resulterade i svåra hjärnskador. Hennes syster har då och då uppdaterat läget för läsarna, (det går att ladda fler kommentarer under sista inlägget, många missar det). Igår dog Lina av sina skador.

Jag är så fruktansvärt berörd av det här. Är så chockad, trots att hon varit dålig i en månad, och mått dåligt så länge jag följt henne.

Lina har skrivit så mycket om den dåliga psykvården, och till slut lyckades hon ta livet av sig i de lokalerna. Det är ofattbart tragiskt.

//Mia

Jobbiga barnlyxproblem med Blankens och Swanberg

I morse lyssnade jag på podden med Blankens och Swanberg. Jag gillar dem och förutom alla kändisar de träffar och är gifta med så känns det som jag kan identifiera mig med dem. De är ungefär i min ålder och de har barn i mina barns ålder som de pratar om en hel del på ett vettigt sätt. De pratar även om annat än barn som är intressant men just idag fastnade jag för det här med barnen.

Idet senaste avsnittet så pratade de om barn och hur tufft det kan vara nu under sommaren när man är ledig med barnen, vilket jag tror att många kan känna igen nu när semestrarna börjar ta slut. (Inte minst jag som har ett barnfritt dygn framför mig. Har varit med mina barn dygnet runt sedan den 18 juni när jag startade min sommarledighet. Nu när de skall sova över hos min mamma i natt så får jag dåligt samvete med en gång, trots att jag vet att de tycker att det är kul och att jag behöver det för att vara en bättre mamma.)

Cecilia nämnde i podden att det är så svårt att kunna ta hand om sig själv samtidigt som man är assistent åt barnen dygnet runt. Det blir så att man glömmer bort sig själv och det är inte bra för det är då man mår dåligt och blir en sämre förälder för att man känner att ens egna behov inte blir tillfredsställda. Hot, mutor och straff blir väldigt vanliga under sommaren och jag kan säga att jag har tappat det totalt och orkar knappt ta en enda konflikt. Barnen äger mig just nu. Det är nästan så att jag förekommer dem med glass så jag inte skall höra frågan om glass. ;)

Johanna nämnde också det här med att man inte kan tänka klart när barnen är omkring en. Det är så sant! Jag kan verkligen inte tänka en klar tanke när barnen är med. Det spelar ingen roll om de sitter och tittar på TV eller om de är ute och leker med något för de finns alltid där i tankarna. När skall vi äta nästa gång, vad tittar de på på Netflix (de satt och skulle titta på Hajen häromdagen, men jag hann stoppa dem i tid innan den "stora fisken" drog igång), de hittar väl inte på något bus, de cyklar väl inte ut på vägen, är snuvan allergi eller förkylning, vad behöver de för nya kläder till hösten? Och så vidare i evighet.

Så fort jag lämnar mina barn hos någon annan som förskolan, en släkting eller kompis så kan jag tänka klart igen men då sätter det dåliga samvetet in och saknaden. Jag kan på riktigt tycka att mina barn är de jobbigaste som finns och en sekund efter att jag har lämnat dem på förskolan så vill jag bara gå in och hämta dem igen. Hela dagen längtar jag efter dem. Visst glömmer jag bort dem ibland på jobbet när det är mycket med annat men saknaden finns alltid där. Det är nog en bra saknad för hemmalivet blir så mycket mer harmoniskt i vardagen än vad den är nu i slutet av ledigheten. Nu är alla trötta på varandra efter snart 7 veckor tillsammans känns hösten med alla rutiner inte som ett hot utan mer som något relationsräddande.

OBS! Detta är lyxproblem men det kan kännas lika jobbigt för det.

Känner ni igen er?

//Anna-Maria

Vi ska få en medmänniska till

Jag läste att Underbara Clara hade skrivit att hon hade fått barn och gick och satte mig vid datorn och skrev om det. Gick till kylskåpet och frysen och gjorde mig en rejäl portion efterrätt och lade mig ner i utemöblerna för att pusta ut när det första jag fick se (i telefonen) var att Cissi Wallin är gravid. Så det vara bara att gå tillbaka till datorn igen och rapportera. Grattis till Cissi och din man, min dotters namne Limpan.

Nu efterrätt.

//Anna-Maria

Vi har fått en till medmänniska

Stort grattis till bebisen Underbara Clara. Det är inte lätt att gå över tiden i två veckor på sommaren, speciellt den här sommaren. Pust! Jag vet faktiskt vad det blev för kön och vad hen skall heta men jag vill inte skriva det här eftersom Clara inte har bloggat eller lagt upp det på Insta ännu. Hon håller inne på det precis som förra gången. Det tycker jag är bra. Håller uppe spänningen. Även här.

//Anna-Maria

Var det såhär för alla?

Kenza struntar numera i byxor när hon känner sig svettig. Hon ser lika cool ut som vanligt.

När slutade man skämmas ihjäl över att någon råkade se ens trosor? När jag var liten var det fruktansvärt pinsamt om någon såg vilken färg man hade på underkläderna. Jag blev arg på mamma om hon hängde upp mina trosor på tork ute, till allmän beskådan. Det blir nog inte Kenza.

//Mia

Skinnytips

Vet ni att sen Micke min vän från Göteborg var här och sa att man blir smal av att bada i det kalla vattnet så har jag badad varje dag.

Gissa vem

Ni gissade säkert rätt.

Hahahaha! Är det nu man äntligen kan använda uttrycket: "Om jag sa att du blir smal av att äta min skit så hade du rusat fram med kniv och gaffel"?

//Mia

Du springer inte snabbare med fler skor

Engla skriver att hon behöver lite mer träningskläder. Jag tror inte på henne. Hela sommaren har jag tränat i nästan samma kläder och jag har sprungit sex dagar i veckan. När jag kommer hem slänger jag kläderna direkt i tvättmaskinen och så är de torra till nästa gång jag ger mig ut. Det äckligaste jag vet är träningskläder som ligger och väntar på att bli tvättade. (Bor man i lägenhet och inte har tillgång till tvättmaskin varje dag så vet ni vad jag pratar om. Been there.)

Jag ser inte speciellt hipp ut när jag springer med mina träningsbyxor från 2006 och min knallrosa träningstisha från Ullared men jag springer precis lika långsamt som om jag hade haft dyra kläder på mig. Samma sak med skor. Jag har ett par grymma skor från Nike. Ett par. Jag behöver inte fler för jag har bara två fötter. De springer jag med tills jag behöver köpa nya och jag hade inte sprungit snabbare om jag hade fler par. Det hade inte blivit roligare heller. Det är det tillverkarna vill att vi skall tro.

Hade jag bott i Stockholm och sprungit på Djurgården där folk kunde se mig så hade jag kanske köpt dyrare kläder för att passa in, är ju inte mer än människa, men eftersom jag springer på landet med hägrar, rådjur, björnbär och "bönner" som publik så känns det nästan lyxigt med ett par byxor från 2006. Jag borde ta på mig något mindre flärdfullt för att passa in och inte misstagas som modelejon.

Så nej, man behöver inte mer än ett träningsset (möjligtvis två). Allt annat är lögn och förbannad dikt och försäljningsknep.

//Anna-Maria

Nya nyåret

Tycker verkligen att hösten är årets nyår, allt man vill göra finns det kraft till och allt känns möjligt!

Elsa Billgren

Det där börjar nästan kännas som en klyscha. Jag har hört såväl Hannah och Amanda som Alex och Sigge prata om det, i sina respektive podcaster minst tio gånger.

Elsa har funderat ut en massa grejer hon ska göra i höst. Det handlar som ni ser mest om planer för arbetet. Det verkar det göra när nämnda poddare också pratar om sommarnyåret. Hannah och Amanda muntrar upp varandra med karriärssnack, och Alex och Sigge börjar nästan känna att det blir för mycket prat om yrket ibland, så mycket tycks det ältas.

Är det såhär för er andra? Jag känner nämligen igen mig NOLL. Jag tillhör ju mer vanligt folk, och har mest kompisar som inte håller på och skriver böcker och shower och sånt. Det skulle ärligt talat vara ganska tråkigt att sitta på stranden och lyssna på deras planer inför hösten, där det mesta skulle handla om att byta skrivbordsplats, gå ihop om en fredagsfikatradition, få nya arbetskläder eller gå en kurs i ökad säkerhet på jobbet. Och jag tror knappast att någon skulle bli superintresserade om jag låg och snackade om min blogg. De flesta jag umgås med tycker bara att det är härligt att det är just semester, och inte väntan på jobb.

Men jag blir såklart avundsjuk på dem som känner såhär inför hösten, för det är trots allt oftare termin än lov, om man säger så.

Hur har ni det? Gör ni listor och planer inför hösten? Jag kan känna mig lite inspirerad, men sedan kommer jag inte på något att skriva upp ändå...

//Mia

Drabbad av oväder

Mona som driver bloggen Monas Universum drabbades av ovädret igår. Blixten slog ner i hennes hus och en massa saker gick sönder. Tur att det inte började brinna. Tur i oturen.

Sen har vi de som ser på regnovädret på ett positivt sätt. En som har kommenterat under Monas inlägg:

"Var på NK i Stockholm. De fick stänga nedersta planet då det forsade vatten från taket. Många kaffebryggare av dyr och fin kvalitet blev nedsköljda av vatten. Han dock köpa ett fint fat på George Jensen, 50 procent, innan de stängde av."

Vilken tur att hon han köpa fatet. Går hon tillbaka idag så kanske kaffebryggarna av fin och dyr kvalité finns på rea också. ;)

Skämt åsido. Hoppas att Mona får ordning på grejerna snabbt och att hon i kväll kan säga: Tack IF.

//Anna-Maria

Oväder

Har förstått på nyhetersrapporteringarna och för den delen Facebook, att det har varit ett sensationellt oväder i Stockholmsområdet idag. Hade gärna läst lite bloggrapporter om det, men det verkar vara dött. Har åskan slagit ut internet eller?

Här skiner för övrigt solen.

//Mia