Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Året som gick del ett

Det låter som en väldigt bra idé Mia. Firmafest och podcast i ett. Sjukdomen Mia pratar om är inget allvarligare än att mina barn har blivit mag- och febersjuka. Helt fel tidpunkt men så är det.

Nåväl. Årets sista dag. Vad har hänt i bloggvärlden under året? Här kommer en tillbakablick på januari-juni 2014. I morgon kommer resten av året.

Jag gillar att se tillbaka och se hur det blev. Inte bara för att det betyder att jag fortfarande lever (pga dödsångest) utan för att jag har så fruktansvärt dåligt minne. Att se framåt innebär bara ångest för mig. Jag vill inte tänka på vad framtiden har i sitt sköte. Så vi fokuserar på det som har hänt tycker jag.

Januari

Året började med att bloggaren Taxilandet somnade in på grund av sin cancer. Men vi fick också reda på att Josefine Knave och UnderbaraClara väntade barn och att Anitha och Calle skulle få en pojke.  Mia spådde att Paow skulle bli större det här året och hon gick ju och vann hela Paradise Hotel. Bra jobbat båda två!

Februari

Dessie blev mamma, Blondinbella tog helt avstånd från feminismen, jag skrev ett inlägg om att få kunna vara som Plura, Mia skrev ett inlägg om Gynnings hat mot håriga armhålor.

Mars

Mia skriver ett bra inlägg om reklam i bloggar, ett oldschool-bloggbråk mellan Blondinbella och Katrin, Kenza dansar loss i Let´s dance och det gick bra.

April

Hanna Widell berättar att hon skall bli trebarnsmamma, Annika Marklund blev mamma, Natacha Peyre förvandlades, en av Sveriges värsta brottslingar genom tiderna släpptes lös och Blondinbellas acne likaså, Egoinas stalker blev friad i rätten och jag berättade för er vad Meningen med livet är.

Maj

Det uppdagades att Ricky i princip var Foki, Ann Söderlund blev hundrabarns-mamma, Malik gick tragiskt nog bort och Gynning fick sitt andra barn.

Juni

En person som bett Tyra ta livet av sig i en kommentar till henne får sparken från sitt jobb eftersom personen kommenterat från jobbet på SOS Alarm,  Kitty berättar att hon skall få ett barn till och det barnet ligger fortfarande i magen, vi samlar ihop de bloggar som vi saknar allra mest och Anitha krystar ut Allan och lägger upp en filmsnutt på det i bloggen.

Gott Nytt år på er alla läsare och tack så mycket för att ni finns och för att ni läser!

//Anna-Maria

Party party

Att Pernilla Wahlgren fyller år på julafton är mer känt än att Jesus eh fyller år öh dagen efter typ. Vad jag inte visste var att hennes två äldsta barn fyller år idag. Jag som mer eller mindre erkände igår att jag tycker det blir lite väl mycket fest och umgänge under den här veckan mellan jul och nyår inser lättat att jag i alla fall inte behöver fira tre födelsedagar under just den här veckan. Och så känner jag mig plötsligt pepp på att fira nyår, eftersom januari sällan bjuder på festligheter. Detta blir den sista på ett tag alltså. Trist nog ska jag och Anna-Maria inte fira nyår ihop i morgon på grund av sjukdom. Vilket alltså betyder att det bör vara dags att klämma in en firmafest i tråk-januari. Ja! Med poddinspelning! Eller vad säger du A-M?

//Mia

Tyra försvinner

Nu är det bara en och en halv dag kvar tills Tyras privata blogg försvinner. Hon skall bara satsa på sin hästblogg framöver och på sina hästar.

Hon skriver också att hon skall in på avgiftning den 12 januari för sitt tablettmissbruk. Hoppas verkligen att det går bra. Hon kan inte blogga där borta på kliniken och undrar om hon skall tidsinställa en massa inlägg tills hon kommer tillbaka. Om hon skall göra det så räcker det med ett om dagen eller ett varannan dag tycker jag så att bloggen hålls igång. Läsarna kommer garanterat att finna kvar efteråt.

Vi håller tummarna för att det skall gå bra.

//Anna-Maria

Hetsiga mellandagar

Surfar runt och inser plötsligt att jag hatar alla, just idag. Särskilt när jag läser om folks julfirande och nyårsförberedelser. Stör mig på allt från UnderbaraClaras hemslaktade julskinka, till Mogis reklaminlägg för skidkläder, som hon inleder med texten "det kändes lite som julafton" när hon typ postade det PÅ JULAFTON. Jag spyr på bilder av julgranar, paket, hyacinter och snötyngda träd. Jag läser om folk som planerar nyårsklädseln till hela familjen, och recept på vad folk tänker äta och känner plötsligt hur sugen jag är på chips och hemmaklädsel. Men observera att det inte har med köphets att göra. Någon sådan ädel avsikt har jag inte med min irritation. Blir minst lika provocerad av att UnderbaraClaras familj ger varandra strumpor (gissningsvis stickade av egna fårens ull) som av Matplatsens ideliga shoppingfynd.

Googlar "hatar alla människor" och hamnar såklart på Flashback. En stackare hatar tydligen alla, permanent, verkar det som. Hen blir tröstad av någon annan: "Vissa är för smarta och ser världen/samhället/omvärlden på en annan nivå än oss vanliga.. Detta kan leda till flera olika psykiska besvär.. Vet inte om det finns någon diagnos på det??"

Hahahahaa, får flashbacks (!) till tonåren när man verkligen tänkte så. Eller hur har alla tonåringar tänkt så någon gång? Men det där tror väl ingen vuxen på i alla fall?

Nej, absolut inte. Jag tror att det i mitt fall beror på för mycket umgänge. Dels IRL under den här tiden, då kalasen avlöser varandra, och dels i och med de sociala medierna som fullkomligt svämmar över av skryt och härligheter dag efter dag, men särskilt under julhelgen. Jag orkar inte veta mer om hur mysigt och vackert och präktigt alla har det. De är såklart vanliga människor där bakom, och det får jag minnas, även om jag pendlar mellan att reta mig på dem och att avundas dem djupt.

Någon som förstår hur jag menar? Någon som känner igen sig just idag? Tips? Hålla sig undan från Facebook och Instagram några dagar eller?

//Mia

Kommer inte på någon rubrik

Hej Blekk skriver om fenomenet "tjejfilmer", eller "chick flicks" och när jag tänker på det så blir jag rasande över hur vi alla får kvinnor att framstå som en avart, en minoritet, ett udda inslag i mänskligheten.

Kommer att tänka på ungarnas nya julklappsfavorit: bro tapen Bamse och tjuvstaden. Tre goa gubbar, Bamse, Lille Skutt och Skalman, kämpar om att rädda honungskokaren farmor från ett gäng elaka män. Bamsefilmen klarar inte Bechdel-testet. En del kvinnliga karaktärer har visserligen namn, men de pratar aldrig med varandra om något annat än hur bra patriarken Bamse är. En riktig mansrulle, alltså.

//Mia

Semesterparadis

Linn Herbertsson är på semester på St Barts i Karibien. Det är ett jättepopulärt semesterparadis för välbeställda människor.

Jag lärde mig i en pod, som jag inte minns vilken, att St Barts är en av Sveriges gamla kolonier. Vi fick tydligen ön av Frankrike i utbyte mot handelsrättigheter i Sverige. På St Barts bedrev vi slavhandel. Inte så fräscht. Träldomen avskaffade Magnus Eriksson på 1300-talet i Sverige men det hindrade inte oss att bedriva slavhandel utanför Sveriges gränser på 1700-talet. Det roliga i den här soppan som de i podden jag lyssnade på sa var att det är inte speciellt känt i Sverige att vi har haft kolonier och bedrivit slavhandel. Nej, det kan jag hålla med om. Varför? Jo, vi var inte speciellt bra på det och därför har det inte blivit en viktig del i historien. Haha! Mycket märkligt ändå att vi inte vill stå för att vi också har betett oss som idioter när det gäller slavhandel. Ju brutalare och grymmare desto stoltare är vi över vår historia. Se bara på Vikingatiden. Vi var inte kloka under de 300 åren, men det är typ det vi är mest kända för. Tycker vi att det är "okej" för att det var så länge sedan?

Nåväl. Ni som har tänkt att åka till St Barts kan ju ha i åtanke att vi svenskar inte har en charmig historia förknippad med ön. Det har inte alltid varit ett paradis.

//Anna-Maria

Perfekt finns inte

Den norska Fotballfrue har blivit påkommen med att redigera sina bilder. Jag är inte förvånad och jag förstår henne. Som hon skriver i det här inlägget

http://carolinebergeriksen.no/2014/12/26/42175/

så blir hon utsatt för en abnorm granskning av minsta por på sin kropp. Jag hade också använt Photoshop i hennes läge. Hennes blogg förväntas vara perfekt och det gör att man måste ta till metoder för att kunna upprätthålla det tillsynes perfekta. Det är hennes jobb och om hon inte kan visa upp en sagotillvaro så faller hela grejen med hennes blogg. Man kan säga att hon använder sig av den rekvisita som hon måste för att läsarna skall få vad de förväntar sig.

Det är ju bara idioter som kan bli förbannade på att en person inte är så perfekt i verkligheten som på en blogg eller på en bild.

//Anna-Maria

Taggar för nyår

Tycker det är så svårt att ladda om till nyår, såhär efter julhelgen. Ser dock ett ljus när jag läser Bambis recept på vitlöksbröd. En sån limpa med lite smör på… Jag får lust att slopa hela nyårsmenyn och bara servera "tillbehöret" vitlöksbröd. En styck grekisk lantbröd per person. Eventuella rester tröstäter jag upp på årets vidrigaste dag, den första januari.

//Mia

Fint halsband

Blondinbella fick ett jättefint halsband av Odd i julklapp. Ett silverhalsband med ultraljudsbilder ingraverad. Jag visste inte ens att det gick att göra sådana. Väldigt fin julklapp.

Min dator har kraschat och är på lagning. Jag kan inte länka korrekt från min iPad så här kommer fullänken: http://blondinbella.se/2014/12/finaste-odd/

Dotterns namn börjar på S. Ska vi spekulera i namn?

Jag tror Siri eller Sigrid.

//Anna-Maria

Cirkeln

Har fastnat i lästräsket i jul. Älskar det träsket. Det finns inget bättre än en bra bok. Jag har länge, väldigt länge, tänkt att jag ska sätta tänderna i fantasytrilogin, där den första boken är Cirkeln, och nu har det äntligen hänt. Mina förväntningar är alltid låga när jag börjar läsa något, speciellt när det är fantasy, så när jag verkligen fastnar så är det eufori.

Böckerna kommer också som film snart så det gäller att läsa klart innan dess.

Dettta blev mer ett lästips än bloggtips men ibland så kan vi väl få vara bokkommentatorer också.

//Anna-Maria