Bloggkommentatorerna
om bloggen + om bloggen -
stang

Anna-Maria och Mia kommenterar, diskuterar och analyserar bloggar. Här uppdateras du om det senaste i bloggvärlden. Den vinklade versionen.

Du når dem bäst på mail.

kategorier

Sök

Sanna Bråding slutar på MAMA

Jag skrek först: -NEJ! rätt ut men så läste jag vidare och fick som tur var ta tillbaka mitt nej. Sanna skall inte sluta att blogga helt. Hon skall bara flytta bloggen till Amelia.

Det är många som flyttar fram och tillbaka mellan MAMA och Amelia känns det som. För mig spelar det ingen roll var de bloggar. Bara de fortsätter. År efter år.

//Anna-Maria

Läsarfråga om vår utveckling

Vet ni? Jag gick in i er arkiv och läste gamla inlägg från flera år sen. Det är så kul att se hur ni har utveckats i ton och tankar. Förut var ni mycket mer "kritiserande " och nu observerar ni mäst och kommenterar utifrån era tankar. Det låter lite konstigt men jag menar bara att hur ni skriver har ändrats över tid vilket är helt naturligt. Har ni reflekterat över det och hur ni förhåller er till bloggvärlden då och nu? Brukar ni läsa gamla inlägg? Skulle vara så spännande att höra era reflektioner. :)

Anna

Kul, och lite skrämmande, att någon går in och läser supergamla inlägg! Visst har vi förändrats. Dels av helt naturliga skäl. Vi har lärt oss saker, vi har utvecklats, och vi har ändrat åsikter i vissa frågor av olika anledningar. Det händer hela tiden, och ganska gradvis.

Men en grej som hände ganska snart efter vi börjat blogga var att vi blev mindre dömande. Det beror på flera saker, om jag får brodera ut här utan att prata med Anna-Maria.

1. Bloggandet hade precis blivit stort när vi startade, och de största bloggarna påstod, rätt eller fel, att de tjänade massor med pengar och att de hade x antal läsare, samtidigt som de modererade hårt bland kommentarerna. Vi upplevde det som att det inte fanns någon granskning alls av ett medium som hade enormt mycket inflytande. Strax efter vi börjat blogga startades skvallerbloggar, samtidigt som de största bloggarna plötsligt tog emot enormt mycket näthat (och hat irl. Blondinbella fick blodiga djur hem till sin lägenhet, eller liknande). Vår blogg fick många negativa kommentarer om de stora bloggarna. Vi ville återigen nyansera och började därför tona ner kritiken.

2. Vi insåg i takt med att vi själva fick många läsare att det är omöjligt att vara alla till lags. Vi fick också mycket skit, och inser att man faktiskt blir ganska ledsen av kritik. Vi ville inte göra andra bloggare lika ledsna.

3. Man spyr på sig själv när man suttit i några år och pekat på hur andra ska skriva, tycka eller till och med leva sina liv.

4. Det är roligt att hylla folk. Och hyllar man ofta så blir det mer effektfullt att ryta till när man väl tycker det behövs.

Detta tror jag främst ligger bakom vår gradvisa förändring.

//Mia

Baby cobra

Igår tittade jag på en otroligt rolig stand up-film på Netflix. Jag fick nys om den genom sociala medier på något sätt. Minns inte exakt vem just nu. Men ni måste titta på den om ni vågar. Det är ganska rått stundtals men hon briljerar emellanåt. Befriande med en gravid kvinna som kör stand up på ett traditionellt manligt vis. Bara för att man ser söt och liten ut betyder inte det att man är en pryd prinsessa inuti. Så jävla gött!

//Anna-Maria

Drömväder

Äntligen har det blivit sommar i vår del av landet, och precis som Underbara Clara så har jag hunnit vänja mig vid det. Hon vill ha samma väder i två-tre månader till, och det skulle jag också önska.

Jag skulle vilja att det var härlig vår i februari till april. Alltså mestadels solig, men sval. Sommar med mycket sol mellan maj och september. Det kunde regna en dag i veckan under den perioden, och sex dagar regnfritt. Det skulle vara lagom. Och sedan en vacker höst utan stormar mellan oktober och decembers början. Sen skulle det väl få vara snö i december och januari, för barnens skull, inte för min egen.

//Mia

Utklädd

Är det fler som är som jag och Hej, hej vardag som tycker att man ser ut som någon annan på grund av kläder, hår och så vidare. Jag har problem med detta. Kan inte experimentera med kläder och så överhuvudtaget. Förr gick det bättre men nu är det hopplöst. Det kan ha med att göra att jag antingen har träningskläder eller bekväma vardagskläder på mig jämt (t-shirt och stretchjeans).

När jag skall klä upp mig, ett fåtal dagar om året, känns det direkt som om jag har klätt ut mig. Var kommer den känslan ifrån? Varför blir det svårare och svårare att klä upp sig och klä sig "kvinnligt"? Jag tar på mig en klänning och så skäms typ över mig själv och så tar jag på mig något mindre iögonfallande (något mindre drag show). Min svärmor pratade om en trench coat idag som hon vill köpa och då började jag fantisera om hur det skulle se ut på mig. Jag fick avfärda tanken direkt, "FBI-agenten på språng", hann jag tänka och sen, nej, tror inte det.

Jag köpte en grå bomberjacka i våras som jag tycker är sjukt, sjukt snygg på andra. På mig, sådär. Så kommenterar sambon, på skämt, innan jag skulle gå ut: -Ska du ut och knacka folk. (slå ner)

Så nu kan jag inte ha den heller. Känner mig som en nynazist. Kul att ha en sådan jacka hängandes i hallen. ;)

Är vi fler därute som har samma "problem"? På ett sätt är det bra för det gör valen mycket begränsade och det är skönt. Lägger typ ingen tid alls på kläder längre.

//Anna-Maria

Bloggare äter inte, de dokumenterar

Michaela Forni har frågestund och någon frågar om hon ofta beställer in mat som bara ser fin ut på bild, eftersom läsaren själv vet en del vanliga människor som gör så, för sociala mediers skull, antar jag. Forni svarar att det inte händer så ofta, eftersom hon då alltid stör sig på att maten inte är vad hon vill ha. Men hon skriver att de flesta andra bloggare gör så.

Va?!

Fan vad jag är lättlurad. Det säger ju ni läsare ibland att vi är. Att man inte ska tro allt man läser, osv, och jag tänker verkligen att jag inte går på allt. Men det finns uppenbarligen saker jag inte ens tänkt på. Jag trodde att folk liksom passade på att fotografera något som de får in som råkar se snyggt ut, och inte när de äter typ en gulaschsoppa som inte gör sig på bild. Men jag trodde inte att bloggare eller vanligt folk för den delen, VÄLJER mat utefter Instagram-vänlighet.

//Mia

Legoland

Om ens barn gillar Lego så är det grymt att åka till Legoland. Vi var där för två år sedan och skall dit nu igen. Snacka om inspiration till höstens Legobygge. Min son gick omkring och detaljstuderade alla byggen sist vi var där. Min dotter åkte mest karuseller så det finns något för alla.

Just nu är Carolina Gynning där, samt Jennys matblogg och Spiderchick var där för ett tag sedan. Om man har tänkt att åka dit kan man få lite tips av dem.

En varning om man inte har varit där är att maten är svindyr. Annars superbra.

//Anna-Maria

Önsketips om olycklig kärlek

Har ni något tips på en blogg om olycklig kärlek? Det är min fetisch tror jag. Skulle kunna läsa hur mycket som helst om olycklig kärlek.

Förresten, detta kom jag på nu: har ni något bra tips på bok där helst en kille är olyckligt kär? Annars en tjej som är riktigt bedrövligt nerkärad i någon som inte vill ha henne. Det skulle jag vilja ha inför kommande semester.

//Mia

Skinnytips är ute va?

Jag hörde nyligen i en podd om att det tex. finns bloggare som visar upp mastiga matbilder, men bara petar i maten och jag tycker det är oerhört tragiskt att bloggare, eller offentliga personer överlag, med unga följare, visar upp en ohälsosam livsstil. Jag vet inte vad som är värst? Att skriva om dieter, olika skinny-teer and so on, eller att låtsas äta och berätta hur mycket man kan äta, men ändå bara petar i maten

Engla

Engla har fått en fråga om mat och vikt och skrivit ett inlägg om det. Vi har diskuterat det ämnet många gånger, främst för några år sedan, och jag vet i alla fall vad jag tycker. Jag tycker att det är bättre att vara ärlig med att man bantar (vilket INGEN säger numera, utan nu handlar det om att träna sig stark, eller undvika vissa saker för hälsans skull, eller tänka sig för) och att man faktiskt inte äter så mycket, om det nu är det man sysslar med. Jag vet att det kan vara triggande för ätstörda att läsa om vad andra undviker, eller hur få kalorier folk äter, så det tror jag är vettigt att sluta skriva om, men min värsta grej är folk som låtsas vara så jäkla matglada, och så har de egentligen inte ätit någonting normala människor kallar för gott på flera år.

//Mia

Katrins bok

Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa Katrins bok "Bucketlist". Liv och Caroline analyserade den i senaste avsnittet "Piska livet" av "En varg söker sin pod". Mycket intressant. Det är sjukt intressant att läsa om kvinnor och mammor som de säger.

Jag blev väldigt intresserad av att läsa den när de pratade om hur huvudpersonen skiljer sig på grund av att hon vill hitta sig själv igen och att det inte är henne det är fel på för att hon inte känner för att ligga med sin man. Det är snarare mannens fel för att han är ett tredje barn i familjen och huvudpersonen är VD i familjen också. Ju mer han hävdar att hon måste släppa på sina spärrar, desto mer spärrar får hon eftersom han hela tiden sänker henne istället för att se vad han själv kan göra. Som någon av Carro och Liv sa: För vem vill ligga med ett stort barn som inte kan tvätta själv?

Sen när huvudpersonen skiljer sig så får hon sin sexlust tillbaka. Det var inte fel på henne utan bara på deras relation. En mycket vanlig företeelse i förhållanden kan jag tänka mig.

//Anna-Maria